Tužilaštvo BiH ispitalo desetke osoba u predmetu ‘Respiratori’

Policijski službenici SIPA-e vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (Fena)

U okviru predmeta “Respiratori” donesena je naredba o provođenju istrage, ispitano je više desetaka osoba, a tužilački tim u stalnom je i kontinuiranom radu i gotovo svakodnevno na terenu, saopćeno je u utorak iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi, po nalogu tužilačkog tima, i u ovom trenutku policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavljaju određene aktivnosti na prikupljanju materijala potrebnog za dokumentiranje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za navedeni predmet.

Kako prenose bh. mediji, tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine i policijski službenici SIPA-e trenutno obavljaju pretres u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Samo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine može dati kvalitetnu i cjelovitu informaciju o aktivnostima u predmetu. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima razumijevanja za veliki interes javnosti i zbog toga ćemo pravovremeno obavještavati javnost, vodeći računa da se ne ugrozi rad na istrazi koja je u toku”, piše u saopćenju.

“Netačni su pojedini navodi koji su se u protekla dva dana pojavili u medijima da nije donesena naredba o provođenju istrage, da se traži vještačenje Viber komunikacije u Austriji, kao i drugi neprovjereni navodi koji mogu nanijeti štetu radu na predmetu”, dodaje se.

Za 100 respiratora 5,3 miliona eura

Također, navodi se, sve agencije i institucije koje sudjeluju s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u radu na istrazi postupaju po uputama tužilačkog tima, koji rukovodi istražnim radnjama, i prikupljaju dokaze i obavljaju aktivnosti po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) izdvojila je 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura) za nabavku respiratora za teško oboljele od COVID-a 19, a za nabavku respiratora angažirala je firmu iz Srebrenice “FH Srebrena malina”, koja se bavi proizvodnjom voća, a koja je kupila 100 tih medicinskih uređaja iz Kine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ranije je saopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da respiratori koje je firma “FH Srebrena malina” nabavila za FUCZ ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-a 19.

“Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije”, saopćeno je tada iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije