Preporuka da test više ne bude obavezan pri ulasku u Srbiju

WHO je obustavio testove nakon objave studije prema kojoj lijek može biti štetan za pacijente zaražene korona virusom (EPA)
WHO je obustavio testove nakon objave studije prema kojoj lijek može biti štetan za pacijente zaražene korona virusom (EPA)

Krizni štab predložit će Vladi Srbije da od petka bude ukinuta obaveza da građani Srbije, kao i stranci, moraju imati negativan PCR test prilikom ulaska u tu zemlju.

“Preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije je da se od petka ukine obaveza da građani Srbije ili stranci imaju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju”, rekla je za Tanjug zamjenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da strancima neće biti potrebna ni odluka komisije za ulazak u Srbiju.

Kako je naglasila, takva preporuka uslijedila je zbog povoljne epidemiološke situacije u toj zemlji, ali i odgovornog ponašanja u zemljama u okruženju.

Odluka o ulasku u zemlju

Vlada Srbije prošle sedmice donijela je odluku da od 1. juna otvori granice sa četiri susjedne zemlje koje nisu označene kao žarišta korona virusa – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Prema odluci Vlade Srbije, onaj ko od 1. juna želi ući u Srbiju morat će imati dokaz za negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata ili će, u suprotnom, morati u 14-dnevni karantin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO