Kurti: Dobio sam prijetnje od ‘Albanske dobrovoljačke garde’

Albin Kurti kaže da će Vlada nastaviti raditi za dobrobit građana do sljedećih izbora (EPA)

Grupa koja sebe zove “Albanska dobrovoljačka garda” uputila je u utorak prijetnje premijeru Kosova u tehničkom mandatu Albinu Kurtiju i pripadnicima Pokreta Samoopredjeljenje.

Grupa naziva Samoopredeljenje “zločinačkom organizacijom” i prijeti da “neće čekati skrštenih ruku” zbog mogućih protesta Samoopredjeljanja u Prištini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

“Albin Kurti i svi lideri Pokreta Samoopredjeljenje koji pomažu u organiziranju ovog protesta sada imaju razloga brinuti o svojoj i sigurnosti članova njihovih porodica od jedinica garde”, piše u poruci koju je u utorak navečer na Twitteru objelodanio Kurti.

Kurti ovo upozorenje smatra prijetnjom Ustavnom sudu Kosova.

“Prijetnja upućena meni iz ‘Albanske dobrovoljačke garde’, ustvari, nije protiv mene. Ovo predstavlja prijetnju Ustavnom sudu [Kosova], posebno predsjedniku Suda Arta Rama-Hajrizi i sudiji izvjestiocu slučaja KO 72/20, g. Nexhmi Rexhepi. Nema drugog objašnjenja”, naveo je Kurti u poruci na Twitteru.

Vlada suočena s mnogim izazovima

Kurti je izjavio sredinom maja da se Vlada kojom rukovodi suočila s mnogim izazovima, ali da će, uprkos tome, nastaviti raditi za dobrobit građana do sljedećih izbora.

“Uprkos zdravstvenoj krizi, prijetećoj ekonomskoj krizi i nepotrebnoj političkoj krizi, bili smo nezaustavljivi. U 100 dana donijeli smo 200 odluka o oslobađanju zarobljene države, borbi protiv korona virusa”, kazao je on i dodao da je Vlada poduzela rane mjere u cilju sprečavanja širenja virusa.

“Zahvaljujući ranoj intervenciji, zdravstvenim radnicima, policiji i našim građanima, imamo manje smrtnih slučajeva, manje aktivnih slučajeva i Kosovo je uspješna priča kada je u pitanju upravljanje mjerama protiv širenja korona virusa”, zaključio je Kurti.

Izvor: Agencije