Kad se otvore granice, tretman putnika zavisit će od toga odakle dolaze

Od početka epidemije u martu u Bosni i Hercegovini testirano je nešto više od 51.000 građana, pri čemu je potvrđeno najmanje 2.300 slučajeva zaraze (EPA)
Od početka epidemije u martu u Bosni i Hercegovini testirano je nešto više od 51.000 građana, pri čemu je potvrđeno najmanje 2.300 slučajeva zaraze (EPA)

Granice Bosne i Hercegovine bit će otvorene za ulazak stranaca početkom juna, ali će tretman putnika biti različit i zavisit će od toga iz koje države dolaze, potvrdio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva bh. entiteta Federacija BiH.

“S početkom juna najvjerojatnije se dopušta ulazak preko granice Bosne i Hercegovine. Razmatramo mjere i vidjet ćemo kakve će biti prema određenim zemljama jer nije isto dolaze li putnici iz Italije ili neke druge države gdje je (epidemiološko) stanje stabilno”, kazao je Čerkez novinarima u Sarajevu, prenijela je Hina.

Kazao je da do 30. maja mjere obavezne dvosedmične samoizolacije osoba koje dolaze iz inozemstva svakako ostaju na snazi jer je cilj održati stabilnost do početka ljeta kako bi se stanje kontroliralo i u tom periodu.

U državi trenutno 665 oboljelih

Odluku o otvaranju granica treba donijeti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali Čerkez je siguran da će se to dogoditi do kraja maja jer je epidemiološka situacija u zemlji stabilizirana, a rast broja zaraženih korona virusom pod kontrolom.

Pojasnio je da je u Bosni i Hercegovini trenutno 665 osoba koje se smatraju oboljelima od bolesti COVID-19. Njih 25 je u bolnicama, ali niko nije životno ugrožen.

U posljednja 24 sata zaraza je potvrđena kod 19 osoba, od kojih je 14 s područja entiteta Republika Srpska. Federacija BiH već sedmicama bilježi znatno povoljniju epidemiološku situaciju jer je u tom entitetu dnevni broj novozaraženih već gotovo dvije sedmice jednocifren.

Od početka epidemije u martu u Bosni i Hercegovini testirano je nešto više od 51.000 građana, pri čemu je potvrđeno 2.300 slučajeva zaraze korona virusom. Preminule su 134 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

U Federaciju Bosne i Hercegovine vraća se sport na otvorenom, nakon gotovo dva mjeseca zabrane zbog pandemije korona virusa. Stručnjaci upozoravaju rekreativne sportiste da se postepeno vraćaju u formu jer je dvomjesečna pauza ostavila traga. Građani koji vježbaju u fitnes centrima, moraju se pridržavati strogih epidemioloških mjera.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO