Granice između Srbije, Bugarske i Grčke bit će otvorene 1. juna

'Međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja na granicama ključan je za podsticanje ekonomije', rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (EPA)

Granice između Srbije, Bugarske i Grčke bit će otvorene 1. juna, dogovorili su čelnici tih država, javio je Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na videosastanku predstavnika Visokog vijeća za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, tokom kojeg je razgovarano o postepenom popuštanju mjera kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja između zemalja Kvadrilaterale.

Vučić je istakao da je u cilju promoviranja ekonomskih aktivnosti Srbija saglasna da granice budu otvorene 1. juna, uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera.

Naglasio je da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za poticanje ekonomije, posebno turizma.

Međusobna koordinacija

Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspješno bore protiv korona virusa i konstatirali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Dogovoren je i susret Visokog vijeća u Bugarskoj početkom juna, gdje će prije sastanka biti održan i bilateralni susret Vučića i Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Izvor: Agencije