Kosovo osuđuje izgradnju crkve u Batajnici

Riječ o lokaciji na kojoj je bila masovna grobnica, gdje su pronađena tijela više od 700 Albanaca ubijenih 1999. godine (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova osudilo je izgradnju pravoslavne crkve u Batajnici kod Beograda, u blizini lokacije gdje je, kako se navodi, bila masovna grobnica u kojoj su pronađena tijela kosovskih Albanaca.

U saopćenju se ocjenjuje kako je to “čin prezira i nepoštovanja prema albanskim žrtvama”, prenosi Tanjug.

“Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje akt izgradnje pravoslavne crkve u Batajnici, u blizini lokacije na kojoj je bila masovna grobnica, gdje su pronađena tijela više od 700 Albanaca ubijenih 1999. godine od strane vojnih i policijskih snaga Srbije”, navodi se u saopćenju.

Amnestija i spomen-ploča

Dodaje se kako ne može biti sporazuma o miru i pomirenju između Srbije i Kosova dok Srbija ne prizna zločine počinjene nad Albancima na Kosovu i dok se ne izvini za te zločine, kao i dok ne kazni mnogobrojne ratne zločince koji su amnestirani.

“Umjesto da podigne spomen-ploču nevinim žrtvama sahranjenim na ovom mjestu, u pokušaju da prikrije zločin države, Srbija nastavlja provocirati ovakvim djelima i odbija govoriti o sudbini više od 1.600 drugih Albanaca nestalih tokom rata”, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije