Hiljade Sarajlija na protestnom skupu

Veliki broj građana odazvao se pozivu na proteste (Al Jazeera)

Građani Sarajeva okupili su se u subotu na protestnom skupu protiv mise za Bleiburg, koja se održava u Katedrali Srca Isusova u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. 

Skup organizira Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) i, prema planu, počeo je u 12:00 sati kod Filozofskog fakulteta na Marijin Dvoru.

Hiljade učesnika pjeva partizanske pjesme, uzvikuju “Smrt fašizmu, sloboda narodu” i trenutno se kreću ka Vječnoj vatri u centru Sarajeva.

U centru Sarajeva pjevale su se partizanske pjesme i igralo kolo

“Naš skup je neovisan o molitvi. Crkva ima pravo na vjerske obrede. Mi se samo želimo sjetiti svih onih koje su ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a.

Na protestu je i 72-godišnji Zaim Ahmić 72 iz Srebrenika.

Kako kaže, sin je SKOJ-evca i došao je na protest protiv NDH-a, ustaša i politike Dragana Čovića.

Ističe kako neko stvara “bure baruta” kako bi se napravio problem.

“Ova misa se trebala u Zagrebu održati”, poručuje dok drži zastavu nekadašnje Jugoslavije.

Na protestu je i 72-godišnji Zaim Ahmić 72 iz Srebrenika

Jačanje fašizma u BiH

Jedan od onih koji je došao n skup je Faruk Tužović (69), koji kaže kako želi iskazati protest protiv buđenja zla nakon 75 godina.

“Sarajevo je uvijek bilo protiv zla, ovo je odgovor na neprimjereno ponašanje. Nije protest protiv crkve, ali je protest protiv neprimjerenog ponašanja crkve, koja se stavila u službu partije”, ističe on i dodaje kako smatra da bi bilo više mladih i ljudi na protestu, ali su mnogi odustali zbog zabrana.

Nazifa Jamak iz Udruženja Antifašista Novi Grad – Sarajevo kaže kako je došla iskazati protest protiv fašizma te kako nije protiv Katoličke crkve, ali “jeste protiv Puljićeve mise”, kojom je ogorčena.

“Sarajevo nikad nije bilo fašistički grad i nacionalistički, i nikad neće biti. Ali, fašizam u Bosni i Hercegovini ponovo cvijeta i treba mu se suprotstaviti. Grad je uvijek bio miroljub, a neki pokušavaju ‘zakuhati'”, rekla je.

Građani će ovom prilikom odati počast žrtvama koje su ustaške snage ubile tokom Drugog svjetskog rata.

Ubijene hiljade Sarajlija

Samo je u Sarajevu od NDH-a tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 10.000 građana, najviše Jevreja.

Najava održavanja svete mise za žrtve “blajburškog križnog puta”, koju će u subotu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije političkih stranaka, Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u Bosni i Hercegovini, nevladinih organizacija, medijskih kuća, visokih zvaničnika, ali i građana Sarajeva.

Iako iz Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini tvrde da molitva “nije ništa više nego sjećanje na nevino ubijene žrtve u Bleiburgu”, najava služenja takve misa na drugoj strani ocijenjena je kao pokušaj rehabilitacije ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije