Kurti: Vlada Kosova je bila nezaustavljiva uprkos problemima

Albin Kurti: Kosovo je uspješna priča kada je u pitanju upravljanje mjerama protiv širenja korona virusa (EPA)
Albin Kurti: Kosovo je uspješna priča kada je u pitanju upravljanje mjerama protiv širenja korona virusa (EPA)

Vršitelj dužnosti premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da se Vlada kojom rukovodi suočila s mnogim izazovima, ali da će, uprkos tome, nastaviti raditi za dobrobit građana do sljedećih izbora.

Na Twitteru je podsjetio da je prije dva dana obilježeno 100 dana rada Vlade Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo online.

“Uprkos zdravstvenoj krizi, prijetećoj ekonomskoj krizi i nepotrebnoj političkoj krizi, bili smo nezaustavljivi. U 100 dana donijeli smo 200 odluka o oslobađanju zarobljene države, borbi protiv korona virusa”, kazao je Kurti i dodao da je Vlada poduzela rane mjere u cilju sprečavanja širenja virusa.

“Zahvaljujući ranoj intervenciji, zdravstvenim radnicima, policiji i našim građanima, imamo manje smrtnih slučajeva, manje aktivnih slučajeva i Kosovo je uspješna priča kada je u pitanju upravljanje mjerama protiv širenja korona virusa.”

Uštedili milione eura

Kurti je na Twitteru naveo kako je Vlada pokrenula postupak provjere za sudije, tužioce i visoke zvaničnike kako bi se unijeli profesionalizam, nepristrasnost i povjerenje u pravosudni sistem.

“Rekonstruirali smo odbore javnih preduzeća, otpustili izvršne direktore koji su uzimali blizu 100.000 eura godišnje za plate i bonuse, uprkos poslovanju s gubitkom, uzz to tražeći državne subvencije. Oni su, također, potpisali štetne ugovore i angažirali ljude kroz nepotizam”, napisao je.

Podsjetio je da je Vlada uštedila milione eura otkazujući ugovore o lobiranju, osmišljenim da obogate moćne pojedince i pridružene kompanije.

“Uštede smo koristili da bi pomogli našim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Smanjili smo nefunkcionalnu potrošnju Vlade i napravili godišnje uštede od 1,4 miliona eura. Umanjili smo, a u nekim slučajevima i prepolovili, plate Vladinih službenika. U ovom društvu 30 posto ljudi živi u siromaštvu, a 30 posto je nezaposleno. Tim smanjenjem napravili smo uštedu od 1,1 milion eura na godišnjem nivou”, napisao je Kurti na Twitteru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO