Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu

Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti takve stvari, bez obzira na motive, poručio je mitropolit Amfilohije (Al Jazeera)

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će biti više na press konferenciji u subotu, saopštio je večeras medijima rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić, javila je državna televizija Crne Gore.

Ispred tužilaštva u Nikšiću i večeras je veliki broj građana koji su se tu okupili još jutros u devet sati u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, pišu Vijesti

Oni su uhapšeni jer su uprkos mjerama ograničenja i zabrani javnih okupljanja zbog pandemija korona virusa u utorak u Nikšiću održali vjersku šetnju – litiju, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović,.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ranije danas vlasti u Crnoj Gori da oslobode episkopa Joanikija i osam sveštenika i tako smire tenzije u toj zemlji, javila je Anadolija.

U međuvremenu, u nikšićkom Osnovnom tužilaštvu završeno je saslušanje svjedoka u postupku pokrenutom protiv episkopa Joanikija i osam sveštenika zbog kršenja mjera za sprečavanje širenja korona virusa. 

Amfilohije je u petak ispred nikšićkog Osnovnog suda rekao da je došao zatražiti oproštaj od Joanikija.

“On je utamničen, a trebalo je ja da budem. Ja sam tu glavni krivac. Ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori osim mitropolita”, kazao je Amfilohije.

‘Izaziva se bratsko krvoproliće’

Pozvao je nadležne da puste sveštenike i time, kako je rekao, “spasu obraz Crne Gore”.

“Ovako kako nastavljaju, svojim postupcima izazivaju građanski rat u Crnoj Gori. Stidno je i sramno u Crnoj Gori izazivati bratsko krvoproliće. Ovo je sramno pred Evropom. Nigdje u svijetu se ne događa da se časnom episkopu sudi”, kazao je Amfilohije.

U međuvremenu se oglasio i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, koji je poručio da se “Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, oličena u cetinjskoj filijali, u Crnoj Gori mimo i uprkos zakonu koji vjerskim zajednicama zabranjuje bavljenje politikom, stavila u funkciju velikodržavnih interesa Srbije”.

“Predvode ustanak protiv ustavnog poretka, kojemu tepaju litije i molebani, dovodi u pitanje osnovne vrijednosti evropske civilizacije i nasrće na istorijske činjenice”, navodi Mihailo, prenose crnogorski mediji.

Smatra i da SPC “diriguje ustankom, čiji je zaštitni znak uzvik ‘Ne damo svetinje'”.

‘U Beogradu razapinju Hristosa po drugi put’

“Čije su to svetinje ako ne crnogorske? Svaki kamen naših crkava i manastira čuva kulturni identitet našeg naroda i crnogorskog prostora. Ambicije cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koja se predstavlja crkvom, nesrazmjerne su moćima koje pokušavaju da kompenzuju podupiranjem sa Srbijom i Republikom Srpskom. Njih dvije, zaklonjene brigom za svoje sunarodnike, ponašaju se kao sile i nadahnjuju beogradske popove po Crnoj Gori da ruše ustavni poredak i otimaju crkve i manastire i kulturnu baštinu uopšte”, navodi mitropolit CPC-a.

Navodi i da patrijarh Irinej ovih dana javno potiče i poziva svetosavsku crkvu i političare da preziru crnogorsku vlast i ustavni poredak.

“Ne čudimo se jer Beogradsku patrijaršiju oličava odsustvo bilo kakvih moralnih obzira; razapinju Hristosa po drugi put”, poručuje mitropolit Mihailo.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada