Vlada Republike Srpske predlaže ukidanje vanrednog stanja

Prihodi planirani za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona konvertibilnih maraka (119 miliona eura), rekla je Zora Vidović (Anadolija)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska donijela je zaključak o prestanku važenja vanrednog stanja i uputila ga Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanje.

Potvrdila je to Zora Vidović, entitetska ministrica finansija, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, navodeći da je sada donošenje odluke o ukidanju vanrednog stanja na Narodnoj skupštini, prenijela je Anadolija.

Rekla je da je predsjednici entiteta (Željki Cvijanović) predložena na potpis uredba za zakonskom snagom, a odnosi se na obaveze koje je Vlada Republike Srpske prema privrednicima za maj.

“Svima koji su počeli da rade do 12. maja će biti plaćeni doprinosi na najnižu platu, isto kao što smo radili u martu mjesecu, a za sve druge koji još uvijek ne rade, još uvijek su pod zabranom, biće isplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima kao što je bilo u aprilu”, kazala je Vidović.

Napravljen rebalans budžeta

Prema njenim riječima, donesena je i uredba o formiranju kompenzacijskog fonda, a to je pravni nasljednik Fonda solidarnosti, ali je formiran u cilju sprečavanja štetnog utjecaja virusa korona da bi se precizno vodila evidencija koliko je sredstava skupljeno, a koliko isplaćeno.

Naglasila je i da su zbog epidemije korona virusa morali napraviti rebalans budžeta ranije nego inače.

“Prema našim projekcijama, prihodi planirani za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM (119 miliona eura), po svim stavkama biće smanjenje i već dosad je značajno smanjenje”, rekla je ona, navodeći da je od polovine marta do danas zabilježeno smanjenje prihoda za 140 miliona KM (70 miliona eura).

Okvir budžeta u rebalansu povećan je za 188 miliona KM (99 miliona eura) i iznosi 3,6 milijardi KM (1,8 milijardi eura), a budžetom za 2020. bio je predviđen okvir u iznosu 3,4 milijarde KM (1,7 milijardi eura).

“Takođe smo predvidjeli da ćemo u ovoj godini imati suficit od 20 miliona KM (10 miliona eura), a u ovom momentu, po našim procjenama, smatramo da će deficit iznositi 412 miliona KM (206 miliona eura)”, rekla je ona.

Izvor: Agencije