Policija Crne Gore poručila da će odgovoriti na sve oblike nasilja

Policija je prema demonstrantima postupala profesionalno i u skladu sa zakonom (EPA)

Uprava policije Crne Gore poručila je u četvrtak da će efikasno odgovoriti na sve oblike nasilja u toj zemlji.

Iz Uprave policije kazali su da su tokom protesta u srijedu u Nikšiću i Pljevljima efikasnom i profesionalnom reakcijom uspostavili red i mir u veoma kratkom roku.

Navodi se i da su zbog protesta u više crnogorskih gradova procesuirane osobe koje su se okupljale suprotno naredbama Ministarstva zdravlja i izazvala nerede, prenosi Anadolija.

“U Pljevljima i Nikšiću je došlo do incidenata, gdje su okupljeni građani policijske službenike brutalno napali bez razloga, zasipajući ih kamenicama, flašama, pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima. U ovim neredima povrijeđeno je 26 pripadnika Uprave policije, od kojih je jedan zadržan na bolničkom liječenju”, navode iz Uprave policije.

Kako kažu, policija je prema demonstrantima postupala profesionalno i u skladu sa zakonom.

Iz Uprave policije upozorili su i da će odgovorni za organiziranje okupljanja i akteri incidenata biti identificirani i sprovedeni pred lice pravde.

Povrijeđeno 26 policajaca

“Osim toga, građani su oštetili službena vozila i opremu, dok su pojedine grupe izgrednika u Nikšiću uništavale i gradski mobilijar. Policija u Nikšiću je, sprovodeći kontrolu aktera protestnih dešavanja, pronašla i hladno oružje – sjekiru i nož”, saopćeno je iz Uprave policije.

Crnogorska policija privela je više od 60 građana u općinama na sjeveru i jugu zemlje zbog nereda i okupljanja suprotno naredbama Ministarstva zdravlja za suzbijanje epidemije korona virusa.

U sukobima s demonstrantima u Nikšiću i Pljevljima policija je koristila suzavac, a povrijeđeno je 26 policajaca.

Građani su se okupili u znak protesta zbog privođenja i pritvaranja na 72 sata episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Demonstracije su izbile nakon što su odbijene žalbe na pritvor, koje su uložili advokati osam sveštenika SPC-a.

Izvor: Agencije