Plenković o Bleiburgu: Teško poglavlje historije

Plenković: 'Danas, tri četvrt stoljeća kasnije, prisjećamo se tog teškog poglavlja hrvatske povijesti te se sjećamo svih žrtava' (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, vezano uz obilježavanje 75. godišnjice događaja u Bleiburgu, da “ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo”, prenosi agencija Hina.

“Danas, tri četvrt stoljeća kasnije, prisjećamo se tog teškog poglavlja hrvatske povijesti te se sjećamo svih žrtava. Za suvremenu Hrvatsku, koja je sazdana na slozi i jedinstvu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, to je danas moralna obveza”, rekao je na početku sjednice Vlade.

Naglasio je “kako ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo, a to je bila jedna od glavnih političkih oporuka prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je i sam bio sudionik hrvatskog antifašističkog pokreta”.

Podsjetio je da je u zapadnoj Evropi pobjeda nad fašizmom prije 75 godina bila ključna za uspostavljanje demokratskih poredaka koji su u poratnim godinama krenuli putem pomirenja, ekonomskog oporavka i ujedinjenja kako bi se Evropi donio trajan mir i onemogućio bilo kakav budući sukob.

‘Lišeni slobode i demokratije’

No, upozorio je, u srednjoj i istočnoj Evropi kraj Drugog svjetskog rata donio je poraz fašističkog terora i ratnih strahota, ali nije donio demokratiju nego novi totalitarizam, tj. komunizam, koji je doživio slom tek padom Berlinskog zida.

Plenković je rekao da je takva sudbina 1945, nakon sloma NDH, snašla i Hrvatsku, koja je još “gotovo pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije”.

Dok je kraj Drugog svjetskog rata u zapadnoj Evropi označio kraj neviđenih ratnih strahota i fašističkih zločina, u kojima posebno mjesto ima holokaust, u Hrvatskoj je maj 1945. i “sinonim za strašne poratne komunističke zločine”, navodi Hina.

Dodaje se da su tada “deseci tisuća ljudi, razoružanih vojnika poraženih snaga, ali i velik broj civila koji su bježali od uspostave komunističkog režima, od Bleiburga preko Tezna i duž križnog puta pobijeni bez suda i zakapani bez groba”.

Plenković je rekao da se to događalo i nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a “taj masovni zločin, kao i progoni i uhićenja svih tzv. klasnih neprijatelja i neistomišljenika, te represalije prema Katoličkoj crkvi izazvali su nemir i strah kod velikog dijela hrvatskog naroda”.

Izvor: Agencije