Hrvatska razmatra otvaranje graničnih prelaza prema BiH

Ukinuta je policijska pratnja konvoja kroz Hrvatsku koja je dosad bila na snazi (EPA)

Odluka o graničnim prelazima preko kojih će se odvijati tranzit teretnih vozila preko teritorije Republike Hrvatske na snazi je do 18. maja, nakon čega će se razmotriti opravdanost daljnjeg produživanja takve odluke, potvrđeno je Al Jazeeri u ministarstvu unutrašnjih poslova te zemlje.

Kao jednu od mjera protiv suzbijanja širenja korona virusa, Hrvatska prema Bosni i Hercegovini drži otvorena tek tri prelaza za transport robe: Nova sela, Gradišku i Šamac. Na 1.000 kilometara dugoj granici ukupno je 15 graničnih prelaza prve i druge kategorije.

Odluka važi samo za vozila koja iz drugih zemalja tranzitiraju kroz Hrvatsku prema Bosni i Hercegovini. Uvoz i izvoz robe između Hrvatske i Bosne i Hercegovine može se odvijati preko bilo kojeg graničnog prelaza.

Između Hrvatske i Slovenije otvoreni su granični prelazi Bregana i Macelj, s Mađarskom su u funkciji prelazi Goričan i Duboševica, a sa Srbijom granični prelaz Bajakovo.

Prevoznici iz Bosne i Hercegovine negoduju

Odluka hrvatskih vlasti da smanji broj graničnih prelaza u vrijeme pandemije korona virusa izaziva oštre reakcije prevoznika iz Bosne i Hercegovine. Oni kažu da je Hrvatska ublažila mjere protiv korona virusa – otvorila kafiće, ukinula ograničenja kretanja za svoje građane – ali i dalje ograničava tranzit roba kroz Hrvatsku.

Objašnjavaju da takve mjere usporavaju i poskupljuju transport robe iz Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, što bosanskohercegovačke kompanije čini manje konkurentnim na tržištu. Naprimjer, Bosna i Hercegovina je Hrvatskoj jedno od najvažnijih tržišta, na koje je u šest mjeseci 2019. izvezla robu u vrijednosti 1,7 milijardi KM (863 miliona eura), dok je iz Bosne i Hercegovine uvezla manje od polovine tog iznosa, odnosno robu u vrijednosti 756,6 miliona KM (384 miliona eura).

Odluka da prema Bosni i Hercegovini kamioni kroz Hrvatsku mogu ići na samo tri granična prelaza stvara kilometarske kolone na tim prelazima, a vozači se boje da su upravo te kolone sa stotinama vozača potencijalni izvori zaraze novim korona virusom.

Ukinuta policijska pratnja konvoja

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske mjere pravdaju logičnim rješenjem u jeku suzbijanja korona virusa u Hrvatskoj: “Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske granični prijelazi određeni za tranzit teretnih vozila nalaze se na autocesti ili u neposrednoj blizini autoceste i prirodno predstavljaju najbržu vezu preko koje je moguće obaviti tranzit. Ujedno se radi o najvećim graničnim prijelazima na kojima je moguće učinkovito organizirati rad policijskih i carinskih službenika, kao i obavljanje špediterskih poslova u ovim epidemiološki izuzetno teškim uvjetima za rad.”

Ranije je ukinuta policijska pratnja konvoja kroz Hrvatsku koja je dosad bila na snazi, a od 12. maja ukinuta je i obaveza zaustavljanja samo na određenim odmorištima.

“Svjesni smo da su se pojedini prijevoznici morali prilagoditi novim uvjetima poslovanja i promjenama uobičajenih ruta kretanja te se nadamo kako će se u skoro vrijeme i ta situacija promijeniti, ovisno o ugrozi od korona virusa, odnosno daljnjem razvoju epidemiološke situacije”, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Hrvatska je ranije otvorila svoje granice za strane državljane. No, za prelazak granice trebaju posjedovati dokumentaciju kojom mogu dokazati da ulaze u Hrvatsku zbog važnih ličnih ili poslovnih razloga. U Hrvatsku mogu ući i osobe koje imaju nekretnine u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera