HNV: Vjerski događaji povezani s politikom unose razdor

Brojni građani Sarajeva doživljavaju najavljenu misu za žrtve 'blajburškog križnog puta' kao politički motiviranu vjersku inicijativu (EPA)

Iz Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini (HNVBiH) poručili su da potpuno podržavaju slobodu vjere i Crkve, ali su istovremeno pozvali kardinala Vinka Puljića da preispita održavanje mise za žrtve blajburškog križnog puta 16. maja u Sarajevu, navodeći da je stvorena atmosfera koja dovodi u pitanje demokratske i antifašističke temelje bosanskohercegovačkog društva.

“Još uvijek nije kasno okrenuti se dijalogu te objasniti i dati garanciju da će to biti isključivo molitva. No, ostane li ovako, ta misa neće donijeti plodove koje bi trebala donijeti molitva”, poručili su iz HNVBiH.

Najava održavanja svete mise za žrtve “blajburškog križnog puta”, koju bi u subotu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije političkih stranaka, Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u Bosni i Hercegovini, nevladinih organizacija, medijskih kuća, visokih zvaničnika, ali i građana Sarajeva.

Iako iz Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini tvrde da molitva nije ništa više nego sjećanje na nevino ubijene žrtve u Bleiburgu, najava služenja misa na drugoj strani ocijenjena je kao pokušaj rehabilitacije ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Početkom maja 1945. otprilike 100.000 vojnika oružanih snaga NDH, saveznika njemačkih nacista, i 50.000 civila krenulo je prema austrijskoj granici u bijegu pred partizanima. Neki su uspjeli prebjeći u Austriju i otamo ih je britanska vojska pustila da idu dalje prema zapadnim zemljama, a neke je vratila u Jugoslaviju. Po zarobljavanju u austrijskom Bleiburgu mnogi, među kojima je bilo i ratnih zločinaca, ubijeni su bez suđenja.

Tokom Drugog svjetskog rata samo u Sarajevu od NDH ubijeno je približno 11.000 građana, najviše Jevreja.

Misa za ubijene u Bleiburgu ove godine, osim u Austriji, bit će služena u Zagrebu i Sarajevu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Vjera i politika

Iz HNVBiH poručili su da s politikom povezani vjerski događaji, koje organizira koalicija političkih organizacija i vjerskih zajednica, u većini slučajeva unose razdor i izazivaju društvene konflikte, pogotovo kada je, baš kao u slučaju blajburškog križnog puta, riječ o temama koje privlače različite političke interese i pažnju javnosti te stvaraju podjele, nezadovoljstvo i društvene prilike za organiziranje građanskih protesta.

Podsjetili su da brojni građani Sarajeva doživljavaju najavljenu misu kao politički motiviranu vjersku inicijativu pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora i desničarske udruge Blajburški počasni vod, te upozorili da misa izaziva društvene tenzije i dodatno usložnjava ionako nepovoljnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. 

Iz HNVBiH još su rekli da Katolička crkva kao vjerska zajednica, u skladu s Drugim vatikanskim koncilom, ima važnu ulogu u sprečavanju i rješavanju sukoba, postkonfliktnom pomirenju i općenito u društvenom stabiliziranju. Njena je osnovna poruka mir i ni u kojem slučaju ne bi smjela preuzeti teret krivice za izazivanje političkih tenzija i eventualnih incidentnih situacija u Bosni i Hercegovini, potaknutih različitim medijskim interpretacijama, političkim govorima i ideološkim stajalištima. Poručili su da je, stoga, potrebno nadići svako ponašanje koje potiče na podjelu, diskriminaciju i netrpeljivost.

Na misi u sarajevskoj katedrali moći će prisustvovali tek 20 osoba, ne računajući svećenike, a prenosit će je Hrvatska radiotelevizija (HRT). Drugim medijima neće biti dozvoljen ulazak u katedralu.

Nekoliko nevladinih organizacija najavilo je mirno okupljanje u Sarajevu u znak protesta protiv mise za ubijene u Bleiburgu.

Izvor: Agencije