Gotovo tri miliona građana Srbije prijavilo se za vladinih 100 eura

Opozicija u Srbiji kritikuje vladinu pomoć od 100 eura, nazivajući to populističkim potezom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića (EPA)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je večeras da se za manje od 38 sati za novčanu pomoć od 100 eura prijavilo tri miliona građana Srbije.

“Stigli smo do tri miliona prijavljenih građana za novčanu pomoć od 100 evra, i to isključivo putem elektronskih prijava. Ovo je presek prijavljenih građana u 21.30 [časova], dakle za manje od 38 sati rada portala Uprave za trezor”, napisao je Mali na svom Instagram profilu.

Najavio je da u petak ujutro počinje da radi i kontakt-centar gdje će građani imati priliku da se prijavite telefonskim putem.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji je 2018. godine živjelo 6,9 miliona stanovnika. To znači da će za pomoć Vlade Srbije do sada prijavilo gotovo pola stanovništva u zemlji.

Opozicija: Populističke mjere

Srbijanska vlada donijela je ranije odluku da svim svojim punoljetnim građanima koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, uz važeću ličnu kartu, omogući dobivanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj protivvrijednosti.

Dio je to paketa ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 za koji je namijenjeno oko 5,1 milijardi eura.

U saopćenju Ministarstva finansija navedeno je da su penzioneri i primatelji novčane socijalne pomoći automatski prijavljeni za tu jednokratnu isplatu koja će za njih početi od petka, 15. maja.

Opozicija u Srbiji kritikuje ove vladine mjere, nazivajući ih populističkim potezima predsjednika Aleksandra Vučića.

Izvor: Agencije