Andrija Mandić prijeti nemirima u Crnoj Gori

Mandić je u Skupštini Crne Gore rekao da neće dozvoliti da sveštenici ostanu u zatvoru (Al Jazeera)

Zastupnik opozicijskog Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da će pozvati građane na ulice ako episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude proveden u istražni zatvor u Spužu, prenijela je Anadolija.

Episkopu i sedmorici sveštenika određen je pritvor od 72 sata zbog organiziranja litije povodom praznika svetog Vasilija Ostroškog i pored zabrane javnih okupljanja.

Mandić je danas u Skupštini Crne Gore kazao da neće dozvoliti da sveštenici ostanu u zatvoru.

“U ime Demokratskog fronta nećemo imati nikakvu obavezu u odnosu na obećanje dato mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju već ćemo tražiti od njega da zajedno pozovemo Crnu Goru da se to ne dozvoli. Po cijenu da ni spuški zatvor više ne postoji”, rekao je Mandić.

‘Granica koje pravoslavni narod neće preći’

Naveo je da je od stranačkog kolege dobio informaciju da će Joanikije biti prebačen u istražni zatvor u Spužu. Optužio je predstavnike vladajuće koalicije da pokušavaju, kako je rekao, izazvati građanske sukobe u Crnoj Gori.

“Da znate, ovdje na ovom prostoru – to je granica preko koje neće preći pravoslavni narod Crne Gore. Vidjeli ste sinoć šta je bilo bez ičijeg poziva, a biće vjerovatno i noćas. Ako vladiku Joanikija pošaljete u Spuž, spremite se da i vi obučete uniforme i zastupate to što mislite da je ispravno”, kazao je Mandić zastupnicima vladajuće koalicije.

Uz Milana Kneževića i Predraga Bulatovića, Mandić je krivično prijavljen zbog sumnje na “pozivanje na otpor” jer su, kako je navela policija, uprkos zabrani okupljanja, pozivali narod na litiju.

Izvor: Agencije