Sveštenici ostaju u pritvoru, policija zasuta kamenjem

Crnogorska policija rastjerala je i uhapsila dio građana koji su se večeras okupili u Nikšiću tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i pritvoreni sveštenici srpske pravoslavne crkve puste na slobodu, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Policija je koristila suzavac i šok bombe, dok su ih demonstranti gađali kamenicama i različitim predmetima.

I u Pljevljima je došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva, prenose Vijesti.

Nekoliko policajaca je povrijeđeno jer su pogođeni kamenicama.

Rektor Perović: Prevršili su svaku mjeru

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je u izjavi dostavljenoj crnogorskim Vijestima rekao kako su policijski i sudski organi crnogorske vlasti prevršili svaku mjeru.

“Pozivamo ih da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema mirnim i nenasilnim protestima i da se urazume.

Narod koga večeras progone i tuku – to je naš zajednički narod – koji istovremeno čini i državu i Crkvu. Neka ga ostave na miru”, kazao je Perović koji tvrdi da “među povrijeđenima večeras ima i djece”.

Traže da se sveštenici puste

Nakon što su odbijene žalbe na pritvor koje su uložili advokati osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i episkopa Joanikija, građani u Nikšiću okupili su se ispred Centra bezbjednosti, odakle su krenuli u protestnu šetnju.

Zahtijevaju da episkop Joanikije i drugi sveštenici budu pušten iz pritvora.

Krećući se ulicama do glavnog kružnog toka na Trgu Save Kovačevića blokirali su saobraćaj. 

Trenutno je u Pjevljima mirno.

Odbijene žalbe na pritvor

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, u pritvoru je zadržano osam sveštenika i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Svi su tokom saslušanja negirali krivicu.

S druge strane iz Tužilaštva pozivaju na poštovanje važećih naredbi Ministarstva zdravlja Crne Gore, jer kako su kazali, “nedodirljivih neće biti”, prenosi Tanjug, pozivajući se na crnogorske medije.

Organizovanje litije uprkos zabrani okupljanja

Episkopu Joanikiju i sveštenicima određeno je zadržavanje do 72 sata zbog organiziranja litije u Nikšiću u utorak, na kojoj se okupilo više hiljada ljudi.

“Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su, suprotno naredbama Ministarstva zdravlja, prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda – litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana”, saopćilo je tužilaštvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije