Komisija federalnog Parlamenta traži smjenu, a ne suspenziju Solaka

Za nabavku respiratora iz Kine, plaćenih 5,3 miliona eura, FUCZ je angažirao firmu za uzgoj malina (Fena)

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije dobila tražene izvještaje iz Federalne uprave Civilne zaštite, nakon čega je Mustafa Kadribegović, trenutni rukovodilac FUCZ-a, dobio novi rok od sedam dana da dostavi detaljne aktivnosti tog tijela u vrijeme pandemije korona virusa, od sredine marta.

Osim toga, kako prenosi Radio Sarajevo, zatražena je smjena, a ne suspenzija Fahrudina Solaka, kojeg je entitetska Vlada “preventivno suspendovala”. Traže se i smjene šefova Službe za računovodstveno-finansijske poslove i Službe za javne nabavke i skladištenje u FUCZ-u.

Komisija je izvještaj od FUCZ-a zatražila nakon što je otkriveno da je za nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura), angažirana firma za uzgoj malina “FH Srebrena malina”.

Predsjednik Komisije Damir Mašić rekao je kako postoje ozbiljne sumnje da su u FUCZ-u “napravljeni krupni propusti” tokom nabavki opreme za borbu protiv pandemije novog korona virusa, zbog čega se traži detaljan izvještaj o svim nabavkama koje je FUCZ provodio u posljednje vrijeme.

Federalni parlament je nadređen Vladi Federacije BiH, ali i svim tijelima koje entitetska vlada osniva, među njima i Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Kupljeni pogrešni respiratori

Nakon vještačenja pristiglih respiratora iz Kine u ponedjeljak je potvrđeno da oni ne posjeduju ni minimum kriterija da bi se mogli koristiti na jedinicama intenzivne njege u bolnicama.

U međuvremenu, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak suspendiran je s te pozicije, dok je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo istragu o tom slučaju.

Jedan istražilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine provjeravao je u srijedu dokumentaciju u zgradi Vlade Federacije BiH u vezi sa spornom nabavkom respiratora.

Kako je potvrđeno Feni iz Ureda federalnog premijera, dokumentacija je pregledana u kabinetu direktora tog ureda.

Mašić: Razmatrali izvještaj, ali nisu uočili nepravilnosti

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić u ovom trenutku jedino je mogao reći da su “tužitelji iz tužiteljskog tima na terenu”.

Na sljedeću sjednicu Komisije za sigurnost pozvani su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić kao i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je ujedno i šefica Federalnog štaba civilne zaštite.

Mašić je rekao da je indikativno to da je Vlada dva puta ranije razmatrala izvještaj Federalne uprave Civilne zaštite, ali da “nijednom nije uočila nepravilnosti” u radu FUCZ-a, premda je nakon toga u javnost isplivala vrlo krupna afera u vezi sa nabavkom respiratora.

Izvor: Al Jazeera i agencije