Crna Gora: Tužilac odredio pritvor za sveštenike SPC-a

Ispred Parohijskog doma u Nikšiću okupio se veliki broj građana (Screenshot)

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je zadržavanje do 72 sata episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju zbog organiziranja litije u tom gradu u utorak, na kojoj se okupilo više hiljada ljudi.

Joanikije je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću u utorak navečer, nakon što mu je policija uručila poziv, prenosi Anadolija.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima Sabornog hrama u Nikšiću Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću, dok sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan, jer se nakazi u bolnici.

“Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su, suprotno naredbama Ministarstva zdravlja, prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana”, piše u saopćenju tužilaštva.

Litija uprkos zabrane okupljanja

Joanikije i sveštenici su dva sata nakon ponoći, u pratnji policije, dovedeni u Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, nakon što su prethodno u policiji davali izjave povodom litije u tom gradu, piše Tanjug.

Nikšićka policija je oko 22:00 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmerici sveštenika, kako bi prikupili informacije o litiji u tom gradu.

Vladika Joanikije i sveštenici su poslije toga odvedeni u tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije uslijedila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti pozvalo tužilaštvo da hitno reagira zbog dešavanja u Nikšiću i ocijenilo da je ovaj grad u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se veliki broj građana, koji su skandirali: “Ne damo svetinje, ne damo vladiku…”

Srpska pravoslavna crkva je u Nikšiću organizirala je u utorak liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na kojoj se okupio veći broj građana, uprkos zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Izvor: Agencije