Varhelyi: EU i Zapadni Balkan ojačali odnose tokom pandemije

Varhelyi: 'Saradnja koju EU ima s regijom uveliko nadilazi ono što drugi partneri mogu osigurati' (EPA)

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi ocjenjuje da EU i Zapadni Balkan ojačanih odnosa izlaze iz krize s COVID-om 19.

Govoreći o podršci EU-a Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-a 19, poručio je da pružanje pomoći nije utrka nego smislen i koristan čin.

”Izlazeći iz krize naš odnos s regijom postaje jači, a partneri se osjećaju povezanijima s EU-om”, napisao je na Twitteru.

Nakon samita čelnika EU-a i Zapadnog Balkana naglasio je da završna Deklaracija samita potvrđuje da podrška i saradnja koju EU ima s regijom “uveliko nadilazi ono što drugi partneri mogu osigurati”.

“To je rečenica iza koje su stali svi čelnici EU27, ali i čelnici sa Zapadnog Balkana”, napominje Varhelyi.

Finansijska pomoć

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti nedavno je najavio snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na zagrebačkom virtualnom samitu Evropska unija – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama, koje će regiji pomoći da se izbori s ekonomskim utjecajem pandemije korona virusa.

Prema njegovim riječima, EBRD će, također, kombinirati vlastitu finansijsku podršku regiji s grantovima partnera iz EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Zemljama Zapadnog Balkana još jednom je potvrđena evropska perspektiva. To je glavni domet summita, koji je putem video-veze sinoć okupio čelnike EU i šest zemalja regiona. Unija je Zagrebačkom deklaracijom najavila da će pojačati angažman u našem dijelu Evrope kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju Zapadnog Balkana. No, riječ “proširenje” se ne spominje. […]

Published On 07 May 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO