Sveštenici na saslušanju u Nikšiću zbog litije

Pripadnici interventne policije došli su da uruče pozive za saslušanje episkopu Joanikiju i sedmorici sveštenika (Screenshot)

Nikšićka policija po nalogu Tužilaštva dovela je na saslušanje osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve – eparhije budimljansko-nikšićke, zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela donešenih kako bi se spriječilo širenje korona virusa, objavili su crnogorski mediji.

Kako navode Vijesti, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije doveden je oko dva sata iza ponoći u Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, nakon što je prethodno saslušan u policiji.

“Povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog pod vođstvom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nekoliko hiljada vjernika okupilo se pred istoimenom crkvom odakle je krenula litija Nikšićkim ulicama. Građani su bili bez zaštitne opreme a nije poštovana ni fizička distanca”, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović, dodajući da je zbog toga zatražena intervencija Tužilaštva. 

Kako su ranije izvijestili mediji u Crnoj Gori, pripadnici interventne policije došli su pred Parohijski dom u Nikšiću kasno u utorak i uručili pozive za saslušanje episkopu i sedmorici sveštenika.

Joanikije tražio da se emocije smire

“Ako mislite da nam pomognete, nama ne odgovara da pravimo bilo kakav incident, da odemo mirno u policiju i damo izjave nikakav problem. Mi ne bježimo od zakona, mi smo potpuno ispoštovali ustav Crne Gore i sve zakone”, kazao je večeras episkop Joanikije obraćajući se građanima. 

Ispred policije se okupio veliki broj građana koji su pjevali o Kosovu i skandirali “Ne damo svetinje, ne damo vladiku”, a tu je bila i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

U informaciji se navodi da se građanima obratio episkop Joanikije te ih je zamolio da se emocije smire, kako bi otišao u miru da da izjavu u stanicu policije.

Na snazi zabrana okupljanja

Kako je javila Anadolija, iz Nacionalnog koordinacionog tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori podsjetili su da je i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja.

„Udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras su na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem u Nikšiću. Pozivamo Državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja“, navodi se.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela upozorili su da iz Mitropolije crnogorsko-primorske nisu poštovali mjere za prevenciju korona virusa. 

Ističe se i da predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu ispoštovali dogovor sa članovima Nacionalnog koordinacionog tijela zaduženim za medicinski i sigurnosni aspekat.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković izjavio je da se okupljanjem u Nikšiću odstupilo od propisa, te je poručio da će svi oni za koje se utvrdi da su ih prekršili, odgovarati zbog toga.

Izvor: Al Jazeera i agencije