Direktor KBC-a Split podnio ostavku zbog zamjene identiteta pacijentica

Zaposlenici bolnice prilikom primanja zamijenili su identitete dvije starije i dementne osobe iz dva privatna doma za starije (Ivo ?agalj / Pixsell)

Zbog propusta zamjene identiteta dvije pacijentice liječene u Kliničkom bolničkom centru Split, od kojih je jedna preminula, čelni čovjek te ustanove Julije Meštrović u ponedjeljak predvečer ministru zdravstva Hrvatske Viliju Berošu podnio je ostavku, a riječ je o već drugom slučaju zamjene identiteta pacijenata.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u aprilu, kada su zaposlenici te bolnice prilikom primanja u bolnicu zamijenili identitete dvije starije i dementne osobe iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Seget Vranjici i Dicmu, prenosi Hina.

Jedna od njih bila je pozitivna na korona virus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, međutim, kada su je tamo doveli, utvrđeno je da to nije njihova korisnica.

Pokopana pod drugim identitetom

Druga štićenica preminula je sredinom aprila te je pokopana u Grudama, a u ponedjeljak se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.

Tih dana u KBC-u Split pristizali su pacijenti iz različitih domova za stare.

Dvije starice primljene su u približno isto vrijeme i obje su bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice, pa nisu bile u stanju ni jasno se odazvati na svoje ime, prenosi Tanjug, pozivajući se na splitsku Slobodnu Dalmaciju.

Otad su njihove dijagnoze uredno vođene, ali sve vrijeme pod pogrešnim imenima.

Jedna od dvije pacijentice preminula je 16. travnja, a, kako nije imala uže porodice, pokopana je u prisustvu svog nećaka.

Zbog epidemije korona virusa, prije pokopa kovčeg nije otvaran, pa nećak nije primijetio da nije riječ o njegovoj tetki.

Prvi slučaj početkom maja

Druga je ozdravila, pa je u ponedjeljak vraćena u dom u Seget Vranjicu.

Tamo su djelatnici shvatili da je riječ o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici, prenosi portal Index.hr.

Čim je direktor Meštrović to saznao, otišao je u Seget Vranjicu do porodice, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i saučešće, dok je s drugom porodicom kontaktirao njegov zamjenik.

Odmah nakon toga o svemu je obavijestio ministra Beroša, potom pokrenuo unutrašnji nadzor i podnio ostavku, o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC-a Split.

To je bio drugi slučaj zamjene identiteta bolničkih pacijenata.

Prvi poznati slučaj dogodio se 2. maja, kada je zdrava korisnica splitskog Doma za starije u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC-u Split, dok je starica pozitivna na korona virus vraćena u dom, kako je izvijestila Slobodna Dalmacija.

Teže posljedice tada su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta s drugim korisnicima doma, prenio je Tanjug, pozivajući se na Slobodnu Dalmaciju.

Upućena zdravstvena inspekcija 

​Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u utorak ujutro krenula je u Split kako bi utvrdila ko je pogriješio u zamjeni identiteta pacijentica iz dva doma za starije u posljednjem slučaju.

To je agenciji Hina potvrdio ministar Beroš, koji​ je rekao da će inspekcija analizirati medicinske zapise i historije bolesti.

Rekao je da mu se direktor Meštrović obratio  zahtjevom za razrješenje, ali o tome ne odlučuje on nego Upravno vijeće KBC-a Split.

​”Vjerujem da će Upravno vijeće KBC-a pričekati nalaz unutarnjeg nadzora i nalaz zdravstvene inspekcije, nakon toga​ pogledati sve utvrđene okolnosti te sagledati je li se radilo o nečijoj pogrešci, previdu, nemaru, ili se, pak, radilo o propustu u organizaciji rada. Ovisno o nalazu odlučit ćemo o razrješenju ravnatelja KBC-a”, kazao je Beroš.

Dodao je da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku nego samo zahtjev za razrješenje.

Izvor: Agencije