Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna međunarodnom pravu

Lajčak: 'Dogovor između Srbije i Kosova mora biti usklađen s međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije' (EPA)

Specijalni izvjestilac Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da je cilj dijaloga u kojem posreduje Unija da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

“To mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome”, napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Prošle sedmice evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ocijenio je da je u dijalogu Srbije i Kosova neophodno da se postigne dogovor koji je obostrano prihvatljiv i koji nije rizik za druge zemlje u regiji.

Razgovorom do rješenja

“Razmjena teritorija u drugom je planu, primarno je da imamo dvije strane za stolom spremne razgovarati i doći do rješenja”, rekao je Varhelyi.

Prethodno je šef diplomatije EU-a Josep Borrell konstatirao da EU “ne može biti veći katolik od pape” kad je riječ o dogovoru Srbije i Kosova.

Mediji s Kosova protumačili su takav odgovor kao potencijalnu Borrellovu podršku ideji o razmjeni granica, što je kasnije demantirano iz kabineta visokog predstavnika.

Izvor: Agencije