Kardinal Puljić za Katoličku tiskovnu agenciju: Nijedan zločin ne smije se pravdati

Puljić: 'Katolička crkva nikada se nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja' (EPA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u ponedjeljak da je u nevjerici zbog brojnih osuda najave služenja mise za žrtve blajburške tragedije u Sarajevu 16. maja.

Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA) objavila je da se kardinal Puljić tokom dana sastao s dogradonačelnikom Sarajeva Milanom Trivićem, a susret je uslijedio nakon što je i gradonačelnik Abdulah Skaka pozvao vrhbosanskog nadbiskupa da misu otkaže.

Kako je navedeno u saopćenju, kardinal je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da je uobičajeno slavlje svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazano kao njegovo lično pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

‘Pijetet prema žrtvama’

“Pojasnio je da se Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom”, stoji u saopćenju.

KTA navodi da je upravo to bila prvobitna i jedina namjera slavljenja najavljene svete mise, koju kardinal Puljić, u ime biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije korona virusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu, prenijela je Hina.

S jednakim pijetetom, kako podsjećaju u saopćenju, kardinal Puljić redovno sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Jevrejske zajednice u Sarajevu, a kao član Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu.

Komemoraciju ne pretvoriti u čin revizionizma

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je reagirala na najavu služenja mise za blajburške žrtve u Sarajevu pozivom da se komemoriranje ne pretvori u čin historijskog revizionizma dok se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pridružio onima koji uopće ne žele da ta misa bude održana.

“Razmišljajući o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i pamtiti historiju u njenoj cjelini. Pozivamo one koji organiziraju blajburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike. Budući da smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokratije, pomirenja i međureligijskog dijaloga”, stoji u izjavi objavljenoj na Twitter-profilu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Dodik je izjavio da najavljena misa ne može biti tek unutrašnje pitanje Katoličke crkve, tim prije što je već potakla cijeli niz reagiranja.

“Bez želje da ijednoj crkvi ili vjerskoj zajednici sporimo pravo na služenje (mise), moram da kažem da smo i samom najavom takve mise duboko uznemireni. Najava mise za žrtve Blajburga ‘na sva zvona’ sugeriše sumnju da neko preko vjerskog obreda pokušava da rehabilituje ustaški pokret”, izjavio je Dodik.

Ranije su na najavu mise negativno reagirala i druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Najavu komemoriranja blajburških žrtava molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve važnije političke stranke čije je sjedište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine  te brojna nevladina udruženja, a oštro intoniranom izjavom u nedjelju je reagirala i Ambasada Izraela za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani, navevši da je to neprihvatljiv čin kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine.

U ponedjeljak se oglasio i mitropolit Dabrobosanske mitripolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hrizostom, koji je oštro upozorio da bi “dovođenje Blajburga u Sarajevo” mogao biti kraj svakog dijaloga i saradnje između SPC-a i Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije