Dodik: Pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta

Dodik: 'Ustaše u Drugom svjetskom ratu iz Sarajeva u smrt su poslale pune vozove Srba' (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da misa za žrtve Bleiburga, najavljena za 16. maj u Sarajevu, ne može ostati samo unutrašnje pitanje Rimokatoličke crkve

Rekao je da je, bez želje da ijednoj crkvi ili vjerskoj zajednici “sporimo pravo na služenje”, i sama najava takve mise izazvala duboku uznemirenost.

“Najava mise za žrtve Blajburga ‘na sva zvona’ sugeriše sumnju da neko preko vjerskog obreda pokušava da rehabilituje ustaški pokret, od čijeg zla se srpski narod ni nakon 75 godina biološki nije oporavio”, rekao je Dodik, prenijeli su mediji u Bosni i Hercegovini.

Također je rekao kako smatra da misa ne bi trebala biti održana, posebno ne u Sarajevu, iz kojeg su, rekao je Dodik, ustaše u Drugom svjetskom ratu u smrt poslale pune vozove Srba.

Hrizostom najavio prekid kontakata s Puljićem

Iz Mitropolije dabrobosanske također su izrazili nezadovoljstvo zbog najave da će se u sarajevskoj katedrali služiti misa za žrtve Bleiburga, najavljujući da “dovođenjem Bleiburga” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom te lično i mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem.

Blajburške žrtve bit će komemorirane 16. maja u Bleiburgu, Zagrebu te prvi put i u Sarajevu, a zbog pandemije korona virusa neće biti centralne komemoracije u Bleiburgu.

Kardinal Puljić rekao je da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

U Bleiburgu, u Austriji, na kraju Drugog svjetskog rata, Jugoslavenska narodna armija strijeljala je veliki broj pripadnika ustaškog i drugih pokreta koji su bili saveznici njemačkih nacista. Među ubijenima je bilo i civila.

Kritike zbog održavanja molitve za žrtve u Bleiburgu ranije su uputili i politički predstavnici Bošnjaka, brojne građanske političke stranke, kao i nevladine organizacije. Navode da je potrebno odvojiti nevino stradale žrtve od ubijenih nacističkih saveznika, koji su prije toga u smrt odvodili nedužne ljude, a njihovog terora nisu bili pošteđeni ni građani Sarajeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Najava Vrhbosanske nadbiskupije o održavanju mise za žrtve, kako je navedeno, blajburškog križnog puta i svih drugih žrtava rata i poraća izazvala je brojne reakcije i negodovanje. Antifašisti ovaj čin katoličke crkve razumiju kao revitalizaciju fašističke ideologije i vrijeđanje žrtava Nezavisne Države Hrvatske, koja je Sarajevo u okupaciji držala četiri godine.  

Published On 09 May 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO