Ambasada SAD-a u BiH o Bleiburgu: Suzdržati se od historijskog revizionizma

'Dok se prisjećamo Drugog svjetskog rata, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline', navela je Ambasada SAD-a (Fena)

“Nakon što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na istinske vrijednosti demokratije, pomirenja i međureligijskog dijaloga”, saopćila je danas Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegoviini posredstvom Twittera.

Kako navode, “dok se prisjećamo Drugog svjetskog rata, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline”, prenijela je Fena.

“Pozivamo one koji organiziraju komemoraciju za Bleiburg u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike”, poručili su iz Ambasade.

Aktivisti i antifašisti protiv mise

Američka ambasada reagirala je na najavu organizacije komemoracije za žrtve Bleiburga 16. maja u sarajevskoj katedrali, koju bi trebao držati kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

Brojne političke stranke, aktivisti, te građanski i antifašistički pokreti oštro su reagirali na najavu tog događaja, te zahtijevaju da on ne bude održan.

Izvor: Agencije


Povezane

Sa svim ustaškim rekvizitima i nacističkim porukama, Bleiburg predstavlja očevidno revizionističko slavljenje poraženih nacista i njihovih poslušnika.

opinion by Mirnes Kovač
Published On 09 May 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO