Plenković kritizirao odlazak Milanovića zbog natpisa ‘Za dom spremni’

Plenković i Jandroković optužuju Milanovića za 'ideološke sporove' (EPA)

Premijer Andrej Plenović i predsjednik parlamenta Gordan Jandroković izjavili su da nije dobro što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio komemoraciju u Okučanima zbog incidenta s ustaškim pokličem i optužili ga da za to sam snosi odgovornost jer je nedavnom izjavom u Jasenovcu da ploču HOS-a treba baciti sam pokrenuo ideološke sporove, prenosi Tanjug.

Nedavna izjava Milanovića u Jasenovcu da spomen-ploču HOS-a, na kojoj je uklesan grb s ustaškim pokličem “Za dom spremni”, koja je iz jasenovačkog spomen-parka, nakon oštrih višemjesečnih protivljenja predstavnika žrtava, premještena u obližnju Novsku, treba ukloniti i baciti je negdje.

Ta Milanovićeva izjava izazvala je burne reakcije hrvatske desnice.

Milanović je rekao i da se oni koji su se borili pod simbolom Pavelićeve NDH u Domovinskom ratu nisu borili za Hrvatsku nego za oživljavanje ustaštva.

Komentirajući današnji incident u Okučanima, Plenković je rekao kako je shvatio da je Milanović napustio ceremoniju i da je s njim porazgovarao “minutu”.

“Njemu je očito neko javio da neki od učesnika ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Vidjeli ste da je prije nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premještena, rekao da je treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti”, rekao je Plenković.

Premijer tvrdi da “naravno, niko nije znao da će doći s tim majicama”.

“Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a”, jasan je Plenković.

Smatra da odlazak Milanovića nije dobar jer se tako prave razlike, a tu su, kaže, došli kao predstavnici institucija.

Jandroković odlazak ocijenio neprimjerenim

Ako su ustaši simboli i poklič “Za dom spremni” postali uobičajena pojava u Hrvatskoj, Plenković tvrdi da se njegova vlada, kako kaže, jasno odredila u vezi s navedenim pokličem.

“Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznjedrilo dokument koji je vrlo precizno identificirao trenutke u kojima se dopuštaju neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava”, naveo je Plenković, prenijela je zagrebačka N1.

Jandroković je izrazio žaljenje zbog današnjeg incidenta i odlaska Milanovića, što je ocijenio neprimjerenim.

A onda je, kao i Plenković, podsjetio da je Milanović svojom izjavom u Jasenovcu, kako je rekao, “ponovno otvorio ideološke sporove”.

“Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je, ničim izazvan, u Jasenovcu neprimjereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke sporove koje smo imali u prošlosti”, rekao je Jandroković.

Smatra da je, kako kaže, odgovornost na predsjedniku Republike.

“Za mene je to činjenica”, zaključio je Jandroković.

Izvor: Agencije