Sjeverna Makedonija: Od srijede duži policijski sat

Procjenjuje se da bi broj zaraženih u sljedeće dvije-tri sedmice mogao porasti sa sadašnjih 570 na 2.000 ili 2.500 (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je od srijede produžiti policijski sat, da radnim danima traje od 16:00 do 5:00, a da vikendom bude potpuno zabranjeno kretanje građanima.

To je urađeno na preporuku Komisije za zarazne bolesti, a dopunom Odluke za zabranu kretanja radi sprečavanja širenja korona virusa, prenosi Beta.

Starijima od 67 godina izlazak je dozvoljen samo od 10: do 12 sati radnim danima, a mlađima od 18 godina od 13:00 do 15:00.

Vlada je odlučila zabraniti i okupljanje na javnim mjestima “u grupama većim od dvoje” umjesto dosadašnjih petero, s izuzetkom ako je riječ o roditeljima s djecom mlađom od 14 godina.

Na internetskoj konferenciji za novinare premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da se ulazi u fazu pandemije s “najvećim izazovima”, s rastom broja oboljelih i novim žrtvama, i dodao da se očekuje da broj zaraženih dostigne vrh u sljedeće dvije-tri sedmice.

Očekuje se do 2.500 zaraženih

Dodao je kako se procjenjuje da bi broj zaraženih od virusa u tom periodu mogao porasti (sa sadašnjih 570) na 2.000 ili 2.500 osoba, ali je pozvao građane da poštuju mjere i zabrane kako bi taj broj bio manji.

“Broj zaraženih korona virusom najvjerovatnije će biti 2.000 do 2.500, ali je bolje da se pripremamo za veći broj, a da on bude manji nego za manji, a da on bude veći”, rekao je Spasovski i pozvao građane da poštuju preporuke i zabrane i da uskršnje i ramazanske praznike provedu kod kuće.

“Ulazimo u novu radikalnu fazu za stabilnost zdravstvenog sistema, zdravstvenih radnika, individualno i kolektivno zdravlje, ekonomiju… Svako mora dati maksimalan doprinos u ovoj kritičnoj fazi da je prođemo s najmanjom mogućom štetom. No, ova će bitka trajati”, zaključio je premijer Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije