Medicinsku pomoć Srbiji iz Rusije dopremilo 11 aviona

U petak je pomoć dopremilo šest aviona, a da je tokom noći i jutra na batajnički aerodrom sletjelo ostalih pet aviona
U petak je pomoć dopremilo šest aviona, a da je tokom noći i jutra na batajnički aerodrom sletjelo ostalih pet aviona

Jedanaesti avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je uputila Rusija Srbiji sletio je jutros na batajnički aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U saopćenju se navodi da je u petak pomoć dopremilo šest aviona, a da je tokom noći i jutra na batajnički aerodrom sletjelo ostalih pet aviona, prenosi Beta.

U sastavu timova iz Rusije su general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Ruski stručnjaci podijeljeni su u osam ljekarskih timova, svaki tim imat će ljekara opće prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca, a ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke, navedeno je u saopćenju.

“U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namijenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u liječenju pacijenata zaraženih korona virusom i u borbi protiv širenja COVID-19”, dodaje se u saopćenju.

Planovi i zadaci

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa saradnicima, su se po slijetanju prvog aviona sastali vođom ruske delegacije.

Na sastanku su razmotreni i usaglašeni planovi angažiranja i podijeljeni zadaci za angažiranje timova iz Rusije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, raditi na suzbijanju širenja korona virusa u Srbiji.

“Ovo nam pokazuje da nismo sami, da je Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas, kad god i koliko god bude bilo teško, da su uvek tu i da Srbija više nije i nikada neće biti sama”, rekao je Vulin.

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Rusije su juče dočekali predsjednica Vlade Ana Brnabić, ministar Vulin, načelnik Generalštaba VS Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO