Zlata Hrvoj Šipek predložena za glavnu tužiteljicu u Hrvatskoj

Hrvoj Šipek je privremeno preuzela vođenje DORH-a nakon odlaska Jelenića (Arhiva)

Hrvatska vlada, nakon obavljenih razgovora sa šestero kandidata, predložila je aktualnu zamjenicu glavnog državnog tužioca Zlatu Hrvoj Šipek za glavnu državnu tužiteljicu, javlja Hina.

Vlada je prijedlog odluke na osnovu provedenog postupka po objavljenom javnom konkursu utvrdila u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice i uputila ga u Hrvatski sabor.

Čelno mjesto u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) ostalo je upražnjeno nakon što je bivši glavni državni tužilac Dražen Jelenić podnio ostavku 19. februara, kad je objavljeno da je bio član masonske lože.

Na poziv koji je u martu raspisalo Državnoodvjetničko vijeće javili su se zamjenica glavnog državnog tužioca Zlata Hrvoj Šipek, zamjenik splitskog županijskog državnog tužioca Nikša Wagner, advokati Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši advokat Marko Bonifačić.

Mandat na četiri godine

S njima su, uz ministra pravde Dražena Bošnjakovića i premijera Andreja Plenkovića, razgovarali potpredsjednici Vlade i ministri unutrašnjih poslova i finansija Davor Božinović i Zdravko Marić, ministar uprave Ivan Malenica te ministar državne imovine Mario Banožić.

Hrvoj Šipek, koja je u medijima i slovila kao najvjerovatniji kandidat, i u fazi izbora privremeno je preuzela vođenje tog tijela nakon odlaska Jelenića.

Na Vladin prijedlog glavnog državnog tužioca imenuje Hrvatski sabor na četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Izvor: Agencije