Vlada FBiH traži izvještaj o javnim nabavkama tokom epidemije

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je obavljena isporuka respiratora koji će biti podijeljeni bolnicama i kliničkim centrima (Fena)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici zadužila je Federalnu upravu Civilne zaštite te sva ministarstva i druge institucije da joj najkasnije do 8. maja 2020. dostave detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa, kao i kriterijima na osnovu kojih su izabrani dobavljači.

Ta federalna uprava obavezana je i da kontinuirano, sve dok je na snazi stanje nesreće, Vladi Federacije BiH dostavlja detaljne informacije o svim pojedinačnim nabavkama koje provodi, navodi se u saopćenju Vlade FBiH. 

Ona je pozvala i niže nivoe vlasti da na isti način predoče informacije o svim nabavkama.

Vlada FBiH zatražila je od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica, na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima Vlade Federacije BiH preduzetim tokom stanja nesreće, uključujući i informaciju o provedenim javnim nabavkama, s prijedlogom mjera, koju će Vlada naknadno dostaviti.

Istraga parlamentarne komisije

Istovremeno, Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH objavila je da pokreće istragu o radu Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) u periodu od proglašenja stanja nesreće u FBiH, od 16. marta 2020, prenose bh. mediji.

Komisija za sigurnost stoga traži da FUCZ u roku pet dana dostavi informaciju o radu Civilne zaštite FBiH u periodu stanja nesreće, detaljan izvještaj o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme (testova, zaštitne opreme i respiratora), program zaštite i spašavanja od prirodnih nesreća u FBiH koji je na snazi, a nije stariji od pet godina.

Komisija je navela da će potom saslušati predstavnike Civilne zaštite i odlučiti o daljnjim aktivnostima.

“‘Srebrena malina’ nije u sistemu javnih nabavki”

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine saopćila je da se objavljivanjem lažnih informacija da je Zakon o javnim nabavkama suspendiran u vrijeme pandemije korona virusa podriva sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

“Također, vezano za sporni slučaj nabavke respiratora, dijelimo zabrinutost javnosti jer sporni dobavljač ‘Srebrena malina’ uopće nije ponuđač registrovan u sistemu javnih nabavki i, kao takav, nije registrovan na portalu javnih nabavki. Agencija za javne nabavke već sarađuje sa tužilaštvom vezano za ovaj slučaj i učinit će sve iz svoje nadležnosti na otkrivanju i procesuiranju evenutalnog kršenja Zakona pri ovim konkretnim nabavkama”, saopćeno je iz te agencije.

Iz agencije dalje navode da se od proglašenja pandemije korona virusa u Bosni i Hercegovini kontinuirano provlače dvije lažne vijesti, i to da je Zakon o javnim nabavkama suspendiran te da je Agencija omogućila nabavke po hitnom postupku posredstvom izuzeća i pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci zbog krajnje hitnosti.

Iz Agencije za javne nabavke podsjećaju da su u okviru svojih nadležnosti definiranih Zakonom o javnim nabavkama izdali nekoliko saopćenja, između ostalog, i saopćenje u konsultaciji i uz saglasnost Vijeća ministara koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa zbog razloga i u uvjetima krajnje hitnosti.

Saopćenjem je ukazano da u postojećem zakonskom okviru postoji mogućnost da ugovorni organi, ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrše nabavke po hitnoj proceduri kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje.

Također, tim saopćenjem ukazano je na činjenicu da javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagirati istog trenutka, npr., u roku do jednog ili dva sata ili čak u roku nekoliko minuta, odnosno u slučajevima izuzetne nužde (spašavanje ljudskih života, zdravlja i slično), kada objektivno nije moguće primijeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri, a sve u direktnoj vezi s mjerama neophodnim za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa.

Isporučeni respiratori

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je obavljena isporuka respiratora koji će, po odluci FUCZ-a, biti podijeljeni bolnicama i kliničkim centrima.

Nakon isporuke Institut za mjeriteljstvo obavit će verifikaciju opreme, a potom će je firma “Sono medical”, kao dugogodišnji zastupnik kineske opreme, instalirati i pripremiti upute za upotrebu, rekla je pomoćnica direktora FUCZ-a Sanita Alagić.

FUCZ odobrio je firmi za proizvodnju malina “FH Srebrena malina” 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,4 miliona eura) da u jeku borbe protiv pandemije novog korona virusa iz Kine nabavi 100 medicinskih respiratora za najteže bolesnike.

Prošle sedmice na aerodrom u Sarajevu stiglo je 80 tih uređaja, koje je dočekao federalni premijer Fadil Novalić.

Ta vijest izazvala je oštre kritike u zemlji, pogotovo kada se zna da je u istom trenutku u Bosni i Hercegovini registrirano najmanje 27 veletrgovaca koji posjeduju dozvolu najvišeg stepena za uvoz i promet medicinskim sredstvima naveliko. 

U međuvremenu, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su provjere postoje li elementi krivične odgovornosti u toj nabavci.

Izvor: Agencije