Tegeltija: Još nema raspodjele donacija i grupe za odgovor na krizu

Predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da je 31. maj krajnji rok za dostavljanje novog prijedloga budžeta državnom Predsjedništvu (Anadolija)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je da na današnjoj sjednici tog tijela nije bilo saglasnosti za odluku o uspostavljanju grupe za socioekonomski odgovor na posljedice pandemije bolesti COVID-19.

Iako je jučer, kako je naveo, bilo saglasnosti za sastav te radne grupe, danas je protiv odluke glasao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, obrazloživši da po prirodi njegovog posla ne treba biti član tog tijela. I ministrica vanjskih poslova Bisera Turković glasala je protiv, ali bez obrazloženja.

Tegeltija kaže da je posebno razočaran time što nije usvojena ni odluka o raspodjeli 474.000 konvertibilnih maraka (237.000 eura) koje su kao pomoć u borbi protiv aktuelne krize prikupljene od domaćih donatora, pravnih i fizičkih osoba.

Za odluku nije bilo saglasnosti od bošnjačkih ministara, kazao je, te naveo da će pozvati donatore da zatraže povrat tog novca i raspodjelu obave oni ako do sljedeće sjednice Vijeća ministara ne bude donesena potrebna odluka.

Zajam Svjetske banke

Na današnjoj sjednici utvrđen je tekst sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, vrijednom gotovo 33 miliona eura, vezanog za projekt podrške u pokrivanju troškova zdravstvenog sektora uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Tegeltija je naveo i da je utvrđen Nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma s Evropskom unijom o zajedničkoj nabavci lijekova.

Utvrđena je i odluka čija je suština da poljoprivrednici koji imaju imanja u pograničnim područjima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja mogu prelaziti s obje strane granica radi proljetnih poljoprivrednih radova u aktuelnoj punoj sezoni sjetve, a da pritom ne moraju biti zadržavani u karantinima.

Raspodjela međunarodne pomoći

Vijeće ministara, prema Tegeltijinim riječima, danas je utvrdilo i prijedlog odluke o raspodjeli 535.000 KM (267.000 eura) međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, uplaćenih na podračun Jedinstvenog računa Trezora. Od navedenog iznosa Federaciji BiH pripada 329.000 KM (164.000 eura), Republici Srpskoj 200.000 (100.000 eura), a Distriktu Brčko 5.000 KM (2.500 eura).

Također je utvrđen prijedlog odluke o raspodjeli međunarodne pomoći u opremi i drugim sredstvima za zaštitu i spašavanje, a omjer je isti kao i kod raspodjele novca od Međunarodnog monetarnog fonda, kazao je Tegeltija.

Definirana je procedura za prijem donacije lijekova u Bosni i Hercegovini. To se odnosi na određene lijekove za koje se smatra da pomažu u liječenju oboljelima od bolesti COVID-19, od kojih će prva donacija stići u Bosnu i Hercegovinu iz Japana.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da je 31. maj krajnji rok za dostavljanje novog prijedloga budžeta institucija Bosne i Hercegovine, prilagođenog krizi uvjetovanoj pandemijom korona virusa, državnom Predsjedništvu. Nada se da će i prije tog roka bit pripremljen novi, odgovarajući prijedlog.

Novac od MMF-a

Kad je riječ o izborima u Bosni i Hercegovini, Tegeltijino je mišljenje da će na državnom nivou biti osiguran novac za njihovo održavanje i da tu nema nikakvih ograničenja.

Smatra i da neće biti blokiran proces raspodjele novca MMF-a, u vezi sa čim se, kako je naveo, trenutno vode nepotrebne političke igre.

Novac, koji je trenutno na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine, davno je trebao biti na računima entitetskih vlada i Brčko Distrikta, gdje se također nije trebao dugo zadržavati nego je trebao biti doznačavan za zdravstvene i druge potrebe u saniranju posljedica pandemije, smatra Tegeltija.

Izrazio je uvjerenje da će ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ispoštovati njegove obaveze vezane za to pitanje.

Izvor: Agencije