Lajčak specijalni predstavnik za dijalog Srbije i Kosova te Zapadni Balkan

Lajčak je prethodno bio ministar vanjskih poslova Slovačke (EPA)
Lajčak je prethodno bio ministar vanjskih poslova Slovačke (EPA)

Vijeće Evropske unije imenovalo je Miroslava Lajčaka specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

“Zadaci novog specijalnog predstavnika EU-a bit će postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova te poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopćenju Vijeća EU-a.

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog specijalnog predstavnika EU-a biti rad na nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

Dodaje se da će Lajčak raditi na “prevazilaženju naslijeđa prošlosti” i “dosljednosti i efikasnosti djelovanja EU-a na Zapadnom Balkanu”.

Jednogodišnji mandat

Novi specijalni predstavnik EU-a odmah će preuzeti svoje dužnosti, s početnim mandatom od 12 mjeseci.

U Vijeću EU-a podsjećaju da je Lajčak prethodno bio ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (2017–2018).

Bio je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini od 2007. do 2009.

Dodaje se da je, kao lični izaslanik visokog predstavnika EU-a, u ime Unije pregovarao, organizirao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006.

Devet specijalnih predstavnika

“Specijalni predstavnici EU-a promoviraju politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona”, navode u Briselu.

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell predložio je u februaru ministrima vanjskih poslova EU-a Lajčaka kao novog specijalnog prdstavnika za dijalog Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.

Unija trenutno ima devet specijalnih predstavnika, koji podržavaju rad visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO