Crna Gora: Sezona izgubljena, sve je otkazano

Veliko je pitanje šta će biti i sa postsezonom na crnogorskom pimorju (EPA)

Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko smatra da ovogodišnje turističke sezone definitivno neće biti. Naglašava da turistički poslenici ozbiljno shvataju situaciju jer su im svi ugovoreni aranžmani otkazani, piše crnogorski portal CDM.

“Ne treba da se neko zavarava da će nešto biti od sezone. Svi ugovori sa agencijama su otkazani. Ima među nama onih koji su mišljenja da bi nešto gostiju ipak moglo da bude u avgustu i septembru, ali vjerujem da je i to veliko pitanje. Rusi su suspendovali njihove letove do prvog septembra, Česi i Francuzi takođe to najavljuju, a nama su glavni gosti sa tog tržišta. Iz Srbije takođe neće doći niko, osim onih koji imaju svoje vikendice i apartmane. Koliko znam, gosti iz Srbije razmišljaju ako negdje budu išli da to bude Grčka, ili će ostati u svojoj državi”, ističe Armenko u razgovoru za Dan.

Prema njegovim riječima, svi koji imaju apartmane dio su turističkog sektora, ali ne čuje da neko postavlja pitanje šta će biti sa izdavaocima apartmana jer sezone nema.

“Tražimo i mi da nam se odlože sve obaveze, porezi, doprinosi, krediti na godinu dana. A veliko je pitanje da li će biti turizma i iduće godine, zato bi bilo dobro da ova godina bude na ‘stendbaju’. U suprotnom, niko od nas ne bi mogao da izdrži finansijski, jer svakog mjeseca imamo izdatke. A jasno nam je da nećemo izdati nijedan krevet, jer niko neće doći. Sve je otkazano… Mi ne spadamo ni u mala ni u srednja preduzeća, već čekamo sezonu da bismo izdali hotele, sobe i apartmane”, naglašava Armenko.

Problem radne snage

Ističe da je veliko pitanje šta će biti i sa postsezonom.

“Svi ugovori sa agencijama su otkazani za glavnu sezonu, a pitanje je šta nas čeka u postsezoni. Dolazak u septembru zavisio bi od epidemiološke situacije i otvaranja granica u okruženju. Trenutno to ne može da se predvidi, jer je mnogo nepoznanica. Pitanje je i ako neko dođe od gostiju kolika će biti njegova platežna moć”, kazao je Armenko i naglasio da će realni gubici u turističkom sektoru biti veliki.

Armenko ističe da je među najvećim problemima radna snaga.

“Nas interesuje da li će 18. maja kada se otvore lokali moći da dođe radna snaga. Od nas će se tražiti da moramo poštovati epidemiološka pravila i procedure. Dozvolili su da otvorimo objekte, ali nemamo radnu snagu. Uzalud je to da danas svi otvorimo, jer nema ko da radi. To je besmisleno. Hajde da otvorimo kafiće, ali ko će doći u Petrovac u te naše lokale ako ne radi međugradski saobraćaj iz Bara ili Podgorice ? Kako će, recimo, doći naša radna snaga koja godinama radi kod nas iz Srbije i Bosne? A tako je i u drugim objektima širom Primorja. Kada će se otvoriti granice da bismo mogli da ih pozovemo? Ponavljam, džaba je što mi otvarimo lokale ako radna snaga ne može preći granicu”, kazao je Armenko.

Izvor: Agencije