Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerava nabavku respiratora

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za korona virus Vlade Federacije BiH, objavili su bh. mediji.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine ranije je potvrđeno da je preduzeće “Srebrena malina” d. o. o. iz Srebrenice uvoznik 80 respiratora iz Kine za Vladu bh. entiteta Federacija BiH.

Vrijednost ugovora od 5,2 miliona eura za nabavku 100 respiratora, od kojih je 80 isporučeno, dobila je firma čija je osnovna djelatnost, kako se navodi na njenom sajtu, prerada i konzerviranje voća i povrća.

‘Procedura nije provedena’

Ministrica finansija FBiH i zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević saopćila je da “relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci”.

“Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv korona virusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena”, ističe Miličević.

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako “izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene”.

“Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH.”

‘Poštujemo zakon’

Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline”, u saopćenju je naveo da je njegovo preduzeće uvezlo respiratore iz Kine i da su “u transportu korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom”.

“Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou. Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata.

Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: kako to da preduzeće ‘FH Srebrena malina’ d. o. o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo”, saopćio je Hodžić. 

‘Pomoć domaćih firmi’

U nedjelju je, prilikom isporuke 80 respiratora, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bio prisutan i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. 

“Važna je pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te koristim i ovu priliku da im se zahvalim. S ovom, do sada najvećom pošiljkom respiratora naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje s pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom Federacije BiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora”, rekao je Novalić.

Izvor: Agencije