Ministar turizma Hrvatske: Za odlazak na more možda će trebati ‘pasoši COVID-19’

Cappelli se nada da bi do kraja maja s pojedinim zemljama moglo biti dogovoreno otvaranje turističkih koridora (EPA)
Cappelli se nada da bi do kraja maja s pojedinim zemljama moglo biti dogovoreno otvaranje turističkih koridora (EPA)

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli rekao je da na nivou Evropske unije mora postojati zajednički plan izlaska iz krize uzrokovane pandemijom korona virusa, a on bi, između ostalog, uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsnu “putovnicu COVID-19”.

To je izjavio u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU-a na temu utjecaja pandemije korona virusa na sektor turizma, održane na inicijativu hrvatskog ministra turizma, a u okviru predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU-a, prenosi Hina.

Hrvatski ministar turizma navodi da je zaključak sastanka da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje sigurnosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument, nešto poput “putovnice COVID-19”, koji bi vrijedio za sve zemlje EU-a pri odlasku i dolasku turista.

“Moramo dopustiti maksimalno koliko budemo mogli otvaranje granica, ali uz protokol kako će se to točno provoditi i to moramo onda svi poštivati”, kaže Cappelli.

Putovanja bi tako uključivala cestovni, željeznički, plovni i aviosaobraćaj, a, iako se insistira na donošenju zajedničkog protokola, Cappelli kaže da je dogovor o saradnji moguć i bilateralnim putem.

Pojedinačni dogovori sa zemljama

Cappelli se nada da bi do kraja maja, barem na bilateralnom nivou, s pojedinim zemljama moglo biti dogovoreno otvaranje svojevrsnih turističkih koridora, pri čemu već postoji respektabilan broj zainteresiranih zemalja, ali je pritom ključno zadovoljavanje sigurnosno-zdravstvenog aspekta, gdje glavnu riječ imaju epidemiolozi.

Kaže da su se pojedine zemlje počele individualno pripremati, a dodaje da je predsjednik Vlade Andrej Plenković već razgovarao s premijerima pojedinih država, uključujući i češkog premijera Andreja Babiša, zainteresiranih za otvaranje granica putem cestovnih ili zračnih koridora.

Cappelli napominje da turizam u prvim prijedlozima višegodišnjeg evropskog budžeta do 2027. nije imao istaknutu važnost kad je riječ o finansijama, ali nakon situacije s bolešću COVID-19 ta situacija potpuno se mijenja.

“Jedinstveni je stav svih zemalja da će turizam morati imati jedan veliki iskorak u tom proračunu, za razliku od onog što se planiralo”, kaže Cappelli.

Navodi i da je turizam ključan u spašavanju i jačanju pojedinih evropskih privreda, poput italijanske i španske, koje, poput Hrvatske, imaju visok udio turizma u ukupnom BDP-u.

Zajednička rješenja za izlazak iz krize

Podsjetio je i na hrvatsku inicijativu za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU-a, predstavljenu na sastanku ministara turizma u Sofiji 2018.

Ta inicijativa uključivala je i formiranje posebnog fonda za turizam, iz razloga eventualnih problema koje bi neke od država mogle imati, poput izbjegličke krize, poplava, a sada pandemije korona virusa.

Kaže da je dobijena podrška za to i da se pokrenu finansijski i svi drugi mehanizmi kako bi turizam zauzeo drugačiju poziciju nego što ju je dosad imao.

Na sastanku ministara Cappelli je rekao da turizam čini deset posto BDP-a EU-a, zapošljava ukupno gotovo 12 posto zaposlenih, a uz to je i četvrta izvozna kategorija EU-a, čija potrošnja generira više od 400 milijardi eura prihoda.

“Zbog toga je važno poticanje stvaranja zajedničkih rješenja za izlazak iz krize turističkog sektora uzrokovane pandemijom korona virusa, ali i stvaranje programa i planova za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti. Zbog toga mi je posebno drago što je na sastanku članova Europskog vijeća koji je održan prošlog tjedna usuglašen rad na uspostavi Fonda za oporavak, koji će biti usmjeren na najteže pogođene sektore i zemljopisne dijelove Europe”, kazao je Cappelli.

Osim predstavnika svih zemalja članica EU-a, sastanku su prisustvovali i komesar Evropske komisije za unutrašnje tržište Thierry Breton, kao i generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikašvili.

Breton je naglasio da bi hitne mjere i sredstva koje je Komisija stavila na raspolaganje trebale podržati napore država članica da u kratkom i srednjoročnom razdoblju održe stabilnost. Pozvao je članice da ih potpuno iskoriste i osiguraju mogućnosti koje nude za radnike koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom.

“Trebat će nam vanredna sredstva za prevladavanje ove krize. Potreban nam je novi Marshallov plan sa snažnim budžetom EU-a koji bi ubrzao put ka evropskom oporavku te jačoj i otpornijoj Uniji”, kazao je Breton.

Pololikašvili je, pak, pozvao Komisiju da prioritizira turizam u okviru plana oporavka EU-a.

Fokus na domaćim turistima

Cappelli je odgovarao i na pitanja novinara, pri čemu je rekao da je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) izradila marketinški program za privlačenje i zadržavanje domaćih turista, uključujući i “Cro karticu”, a cilj je da se, kada smještajni kapaciteti za 15-20 dana budu otvoreni, bude spremno za strane, ali pogotovo domaće turiste.

“Itekako se pokušava pronaći što više modela za zadržavanje svih onih koji bi mogli nešto trošiti da ostanu u Hrvatskoj i da koriste naše blagodati i modele”, kaže Cappelli, dodajući da od ukupne potrošnje u turizmu približno 13 posto otpada na domaće turiste.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO