Milanović: Zakonom zabraniti veličanje ustaštva

HOS, Za dom spremni
Milanović je za ploču HOS-a poručio da 'to treba maknuti, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom' (Reuters)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao je hrvatski parlament da zakonom zabrani veličanje ustaštva i poručio da neće ustuknuti pred “štetočinama i parazitima” koji, kako je naveo, misle da se dovijeka mogu afirmirati na NDH (Nezavisnoj Državi Hrvatskoj), kako je rekao, najstrašnijem moralnom i političkom posrnuću u modernoj hrvatskoj povijesti, prenosi agencija Tanjug.

Milanović je na svojem profilu na Facebooku to poručio u odgovoru na brojne optužbe i prozivke s desnice zbog jučerašnje izjave u Jasenovcu da spomen-ploču HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga) s ustaškim pokličem “Za dom spremni” treba maknuti i negdje baciti.

‘Nisam htio obezvrijediti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a’

“Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost”, napisao je Milanović.

Pojasnio je da ono što jest htio reći i na čemu, ističe, neće prestati ustrajavati “jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske”.

Poručio je da neće šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva i neometano širenje mržnje i laži.

“Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti”, naveo je hrvatski predsjednik.

Pozvao je Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to, kako je rekao, učinile druge demokratske i civilizirane europske države.

Milanović: To treba maknuti i baciti

“Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati”, naveo je Milanović.

Za kraj je istaknuo da se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi.

“Ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana, postavljena prije desetak godina. A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine”, naveo je Milanović i objavio snimku gostovanja Tuđmana kod Romana Bolkovića prije 28 godina.

Milanović se u srijedu nakon komemoracije i polaganja vijenaca na spomen+području Jasenovac, gdje su državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika, osvrnuo i na HOS-ovu spomen-ploču, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Ploča je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, a Milanović je poručio da “to treba maknuti, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom”.

“Sam predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘Za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.”, naglasio je, kako je prenijela Hina.

Kritike s desnice, iz veteranskih udruženja i predsjednika Sabora

Predsjednik je podsjetio da je Hrvatska priznata u siječnju 1992., kad je već i bila država sa svojom vojskom, policijom i svim državnim tijelima.

“Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Dakle, pored takve, stvarati paravojsku… postoji neki dugi plan”, dodao je, prenijela je Hina.

Milanovićeve izjave o spomen-ploči HOS-a izazvale su brojne negativne reakcije, osude i kritike s političke desnice i iz više udruga, a i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u četvrtak je osudio i nazvao neprimjerenom tu izjavu predsjednika Republike.

Izvor: Agencije