Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o povlačenju sredstava MMF-a

MMF je odobrio 330 miliona eura sredstava iz posebnog kreditnog programa (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Kako je navedeno, za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar odbrane Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopćeno je da je to ministarstvo ispunilo potrebne tehničke uvjete za preuzimanje i isplatu korisnicima 330 miliona eura iz posebnog kreditnog programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) namijenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije korona virusa, ali da to nije moguće realizirati jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

“Vijeće ministara BiH trebalo je jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF-u u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI), ali prilikom glasovanja nije bilo podrške nazočnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH”, navodi se u saopćenju.

Kamatna stopa 1,05 posto

Prema odluci Upravnog odbora MMF-a donesenoj sinoć, Bosni i Hercegovini odobren je kredit za pomoć u borbi protiv korona virusa u iznosu 330 miliona eura, a kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs-period 39 mjeseci.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda rekao je da su sve aktivnosti koje su bile do tog ministarstva završene odmah i da je novac već sutra mogao biti prebačen na račune entitetskih vlada u skladu s raspodjelom dogovorenom u pismu namjere koje su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u Bosni i Hercegovini.

U pismu namjere definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto tih sredstava, a Republici Srpskoj 38 posto, s tim da svaki entitet mora izdvojiti po 0,5 posto i uplatiti na račun Vlade Brčko Distrikta. Također je potpisano da se 50 posto sredstava koja pripadaju Federaciji BiH raspodijele i kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije.

Svađe političkih stranaka

Ranije se predstavnici političkih stranaka nisu mogli dogovoriti o raspodjeli kredita. 

Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZBiH) da traži da i kantoni sada odlučuju o raspodjeli novca, što nisu bili dosadašnji uvjeti.

“Pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Uopće ne vidim razlog zašto bismo ih sada mijenjali. Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i kantone”, kazao je ranije premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Bevanda je rekao da priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer nije riječ o klasičnom aranžmanu s MMF-om, koji podrazumijeva provođenje reformi u redovnim okolnostima, kao što je bilo i u slučaju poplava 2014.

Izvor: Agencije