Reporteri bez granica: Po slobodi medija BiH vodeća na Balkanu

Vodeće zemlje po slobodi medija u svijetu su Norveška, Finska i Danska (EPA)

Reporteri bez granica (RSF), organizacija sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu medija, objavila je ovogodišnji svjetski Indeks slobode medija prema kojem je Bosna i Hercegovina na 58. mjestu, što predstavlja napredak u odnosu na prošlu godinu od pet mjesta.

Bosna i Hercegovina rangirana je bolje na ovoj listi od Hrvatske koja je na 59. mjestu, ali i značajno bolja od Sjeverne Makedonije koja je na 92. mjestu, Srbije koja je mjesto iza, no i od ostalih zemalja balkanske regije.

Crna Gora je na 105. mjestu, dok je Albanija na 84. mjestu po svjetskom Indeksu slobode medija koji objedinjava izvještaj za 180 zemalja, prenosi Fena.

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija najbolje kotira i nalazi se na 32. mjestu

Zemlje Skandinavije najbolje rangirane

Vodeće zemlje po slobodi medija su Norveška, Finska i Danska, a na začelju su Eritreja, Turkmenistan i kao posljednja Sjeverna Koreja.

Gledajući po regijama, Evropa se drži najbolje sa sedam zemalja u prvih deset koje bilježe najveću slobodu medija.

Bliski istok i sjeverna Afrika ostaju najopasnije regije za rad novinara, prenosi Hina.

Na Svjetski dan slobode medija RSF objavljuje rang listu slobode medija u svijetu. Prvi put je objavljena 2002. godine, a napravljena je na temelju upitnika na kojeg odgovoraju ispitanici partnerskih organizacija širom svijeta.

Izvještaj govori o napadima, ubistvima ili hapšenjima novinara kao i pritiscima protiv slobode medija u 180 zemalja svijeta.

Izvor: Agencije