Ohrabrujući razgovori Lajčaka i Kurtija o obnovi dijaloga

Kurti je zatražio od Lajčaka da uvjeri srpsku stranu da odustane od ideje o razmeni teritorija između Kosova i Srbije (EPA)

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti je u petak poslijepodne telefonom razgovarao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom, prenosi Anadolija.

Kurti je informisao Lajčaka o situaciji sa Covidom-19 na Kosovu, kao i o mjerama koje preduzima Ministarstvo zdravlja, a koje građani Kosova maksimalno poštuju, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije, Lajčak je informisao Kurtija da trenutno analizira do sada postignute sporazume između Kosova i Srbije, kao i da vodi razgovore sa stranama koje će biti uključene u ovaj proces.

Kurti je rekao je da se “Vlada Kosova trenutno fokusira na borbu protiv Covid-19, oko koje se moraju ujediniti sve političke stranke iz vlasti i opozicije na Kosovu”.

Apostolova pozdravila razgovore

Također, Kurti je zatražio od Lajčaka da uvjeri srpsku stranu da odustane od ideje o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Dvojica sagovornika saglasila su se da će biti u stalnom kontaktu i da će, čim se situacija sa virusom Covid-19 prevaziđe, započeti dijalog između Kosova i Srbije.

Šefica Kancelarije EU-a u Prištini Nataliya Apostolova podravila je razgovor Miroslava Lajčaka s kosovskim političarima, prenosi Tanjug.

“Dobri i ohrabrujući prvi razgovori Miroslava Lajčaka sa kosovskim političarima o obnavljanju dijaloga Prištine i Beograda i odgovoru na Covid-19”, napisala je Apostolova na Twitteru.

Izvor: Agencije