Michel: Samit EU – Zapadni Balkan putem interneta

Michel: 'Pozivamo vlasti da poštuju vladavinu prava, osnovne principe slobode i demokratije' (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao je zemlje zapadnog Balkana da poštuju vladavinu prava i pojačaju reforme, a Evropsku uniju da osigura političku i ekonomsku podršku regiji.

Najavio je da će samit EU – Zapadni Balkan, planiran za početak maja u Zagrebu, najvjerovatnije biti održan putem interneta, prenosi Tanjug.

Na novinarsko pitanje o restriktivnosti i demokratičnosti mjera koje su vlasti na Zapadnom Balkanu uvele u cilju borbe protiv bolesti COVID-19, s posebnim naglaskom na uvođenje karantina, hapšenja i odgađanje izbora, predsjednik Evropskog vijeća kaže da je u bliskim kontaktima s regijom i da je upoznat sa situacijom.

“Postojala je široka podrška za odgađanje izbora. I u Evropskoj uniji korona virus utjecao je na izborne procese, pa su tako odgođeni lokalni izbori u Francuskoj”, kaže Michel.

Dodaje da je poruka EU-a zemljama zapadnog Balkana snažna i jasna.

Ekonomija, razvoj, reforme…

“Pozivamo ih da poštuju vladavinu prava, osnovne principe slobode i demokratije. To je u srcu naših pregovora s ovim zemljama”, poručio je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća naglašava da, kad je riječ o korona virusu, EU želi osigurati podršku za Zapadni Balkan i promovirati ekonomski razvoj u regiji.

“To mora ići ruku pod ruku s reformama, koje moraju biti ubrzane. Konflikti u regiji također se trebaju smanjiti. Cilj je da osiguramo političku podršku, ekonomsku saradnju i zajedničku borbu protiv korona virusa”, zaključio je Michel.

Izvor: Agencije