U 30 dana bez posla u Federaciji BiH ostalo 20.000 radnika

Isplate penzija, kao i naknade socijalnim kategorijama bit će redovne, rekao je Drljača (Fena)

U posljednjih 30 dana, tačnije, od 16. marta, zbog posljedica pandemije korona virusa na području bh. entiteta Federacije BiH bez posla je ostao 19.861 radnik, potvdio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na današnjem redovnom videoobraćanju javnosti Federacije BiH govorili su zamjenik premijera, ujedno i federalni ministar, Vesko Drljača te načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite Fahrudin Solak, prenosi Anadolija.

Govoreći o ekonomskim posljedicama pandemije, Drljača je naveo da je Vlada Federacije BiH, iako ulaže maksimalne napore da spasi što veći broj radnih mjesta, svjesna činjenice da će znatan broj radnika ostati bez posla. Rekao je da je to problem koji se prioritetno mora rješavati.

Penzije i naknade bit će pravovremene

“Pandemija je globalni problem, ali možemo biti sigurni da ova vlada i sve njene stručne službe i timovi ulažu maksimalne napore kako bi se osigurala neophodna sredstva za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i sačuvala radna mjesta”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, najbitnije je da će isplate penzija, kao i naknade socijalnim kategorijama, biti pravovremene bez obzira na postojeće ekonomske posljedice aktualne krize.

“Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH, u periodu od 16. marta do danas imamo 26.434 odjave i 6.573 prijave, odnosno broj zaposlenih radnika u ovom periodu smanjen je za 19.861”, naveo je Drljača, dodavši da je u cilju provođenja određenih mjera zaštite u pripremi i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Višković: 800 ljudi ostalo bez posla

Premijer bh. entiteta Republike Srpske Radovan Višković, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, izjavio je da je u tom entitetu od 1. marta do 10. aprila bez posla ostalo 800 ljudi.

Od tog broja na određeno vrijeme radilo ih je 517, a neki od njih pronašli su i novo zaposlenje, rekao je.

Takav razvoj situacije Višković pripisuje mjerama koje je preduzela Vlada Republike Srpske.

“Poslodavci su uvažili mjere koje je Vlada Republike Srpske promovisala, a to je da ćemo za mart plaćati poreze i doprinose, a za april i najnižu platu uz poreze i doprinose, ali samo za one poslodavce koji ne otpuštaju radnike”, pojasnio je Višković.

Izvor: Agencije