Thaci ponovo zatražio od Kurtija ime mandatara

Predsjednik Kosova zatražio je ime novog mandatara nakon što je vlada Albina Kurtija pala krajem marta (EPA)
Predsjednik Kosova zatražio je ime novog mandatara nakon što je vlada Albina Kurtija pala krajem marta (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poslao je pismo premijeru u tehničkom mandatu i čelniku Pokreta Samoopredjeljenje Albinu Kurtiju da predloži novog mandatara za sastav vlade te dodao da čeka odgovor na zahtjev koji mu je uputio 2. aprila.

“Podsjećam Vas da je Pokret Samoopredjeljenje, u skladu sa Članom 95 Ustava Kosova i odlukom Centralne izborne komisije Kosova o potvrdi konačnih rezultata prijevremenih izbora za Skupštinu Kosova, održanih 6. oktobra 2019, politički subjekt koji je osvojio najveći broj mandata u Skupštini radi formiranja vlade i ima pravo predložiti kandidata za formiranje vlade”, napisao je Thaci, prenosi Tanjug pisanje medija s Kosova.

Thaci dodaje da je nakon pokretanja postupka za izglasavanje nepovjerenja vladi održao konsultativne sastanke sa svim političkim strankama zastupljenim u Skupštini kako bi procijenio je li u njihovom interesu da formiraju novu vladu ili da se rapusti Skupština.

“S tim u vezi, uzimajući u obzir spomenute akte, pružio sam im priliku, kao i Pokretu Samoopredjeljenje, da predlože kandidata za premijera. Građani Kosova i političke stranke zastupljene u Skupštini s pravom očekuju funkcioniranje nove vlade i da postavim kandidata predloženog za premijera”, poručio je Thaci.

Podsjeća da ga ustavni mandat obavezuje da garantira demokratsko funkcioniranje institucija, uključujući osiguravanje imenovanja kandidata za premijera za formiranje nove vlade.

“Kao predsjednik, djelovat ću poštujući ustavne korake kako bi građani Kosova što prije dobili novu vladu”, napisao je Thaci.

Vlada premijera Kurtija pala je 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini nakon samo 50 dana rada zbog smjene ministra iz Demokratskog saveza Kosova Agima Veliua i neukidanja stopostotnih taksi na uvoz robe iz Srbije bez reciprociteta, kako su od Kosova zahtijevale Sjedinjene Američke Države.

Na Kosovu su prijevremeni parlamentarni izbori održani 6. oktobra 2019, nakon ostavke tadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO