Thaci se sastao sa čelnicima vladajućih i opozicijskih stranaka na Kosovu

'Evropska unija, koja je dosad posredovala u dijalogu između Srbije i Kosova, prvo treba ukinuti vize građanima Kosova, pa tek onda razmišljati može li se baviti dijalogom', rekao je Thaci (Anadolija)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci sastao se danas s političkim čelnicima iz vlasti i opozicije, osim s premijerom Albinom Kurtijem, koji se nije odazvao na njegov poziv, kako bi razgovarali “o aktuelnom političkom trenutku kroz koji Kosovo prolazi i koracima koje treba preduzeti u skorijoj budućnosti”, javlja agencija Anadolija.

Thaci je na konferenciji za novinare nakon sastanaka naglasio da je posebno želio razgovarati sa čelnicima nakon sastanka koji se dogodio u Washingtonu, u Bijeloj kući, između njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u organizaciji ambasadora Richarda Grenella, specijalnog predstavnika američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije.

Predsjednik Kosova sastao se s Isom Mustafom, čelnikom Demokratskog saveza, koji je dio vladajuće koalicije, čelnicima opozicijskih stranaka Kadrijom Veselijem, Ramushem Haradinajem, Fatmirom Limajem i Behgjetom Pacollijem i predstavnicima Srpske liste i zastupničke grupe ostalih manjima “6 plus”.

Kurti odgodio sastanak

Thaci je izjavio da je za danas bio planiran i potvrđen i sastanak s premijerom i čelnikom Pokreta Samoopredjeljenje Albinom Kurtijem, ali je pet minuta prije početka sastanak otkazan, navodi Anadolija, podsjećajući da je Kurti prošle sedmice sam pozvao Thacija na sastanak radi koordinacije vanjske politike u vezi s dijalogom sa Srbijom, ali se danas nije pojavio kod Thacija.

Thaci je poručio da će se sastati i s premijerom, ali je naglasio da Kosovo nema vremena za gubljenje i na čekanje raspoloženja bilo koga. Istovremeno je ocijenio da je susret s Mustafom bio odličan.

“Složili smo se kao i obično da trebamo imati zajednički stav prema pitanjima od vitalne važnosti za državnost, unutrašnju i vanjsku konsolidaciju. Izuzetno cijenim doprinos bivšeg premijera Mustafe, čelnika DSK-a, koji je oduvijek imao konstruktivnu ulogu u pitanjima izgradnje države, reformi i euroatlantskoj perspektivi”, rekao je Thaci.

Istakao je i da je sa čelnikom opozicijske Demokratske stranke Kosova Veselijem razgovarao o potrebi jedinstvenog stava opozicije i vlasti, što je, prema njegovom mišljenju, kamen temeljac realizacije pitanja od zajedničkog interesa.

Podrška SAD-a

Prema Thacijevim riječima, i ostali čelnici složili su se da je potreban ujedinjen politički stav za dobrobit zemlje. Također je kazao da je čelnicima manjinskih zajednica rekao da bi konačni mirovni sporazum sa Srbijom o obostranom priznanju pratio multietnički karakter Kosova.

“Sad kad imamo veoma povoljno okruženje na adresi od najvećeg povjerenja, vječnoj i specijalnoj, Washingtonu, SAD-u, koga ne samo da imamo za stolom nego i predvodi proces, mislim da je svaki drugačiji glas nespojiv sa stvarnošću, s našim pristupom brzim, dobrim i ostvarivim rješenjima”, rekao je Thaci.

Odgovarajući na pitanja novinara, Thaci je kazao da su neodržive izjave koje su se pojavile u javnosti da je u Washingtonu bilo riječi o pitanju granica između Kosova i Srbije, te da će svako rješenje koje se postigne biti u okvirima Ustava Kosova.

Također je kazao da Evropska unija, koja je dosad posredovala u dijalogu, prvo treba ukinuti vize građanima Kosova, pa tek onda razmišljati može li se baviti dijalogom.

Izvor: Agencije