Sjeverna Makedonija neće dozvoliti ulazak migranata

Migranti, Grčka, Turska, Granica
Matthew Palmer je kazao kako SAD smatra da je trenutna situacija neodrživa i neprihvatljiva (EPA)

Sjeverna Makedonija neće dozvoliti ulazak migranata na svoj teritorij, izjavio je u subotu premijer te zemlje Oliver Spasovski.

Rekao je da je to politika svih zemalja regije i dodao da tranzit migranata više nije opcija, prenosi agencija Makfax.

“Situacija je za sada stabilna i nema nikakvog povećavanja migranata koji bi mogli pokušati ući na teritorij Sjeverne Makedonije. Stav je, međutim, da za to imamo nultu toleranciju”, rekao je Spasovski, javlja Beta.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije Nace Čulev najavio potpuno zatvaranje južne granice s Grčkom, da bi se spriječio novi migrantski val.

Čulev: Mnogo spremniji nego 2015.

Sjeverna Makedonija, prema njegovim riječima, ima kapacitet to učiniti i sada je mnogo spremnija nego za vrijeme migrantske krize koja je počela 2015. godine.

“Imamo partnerske policajce u zajedničkim patrolama na južnoj granici. Trenutačno je raspoređen 131 policajac iz osam država i imamo materijalno-tehnička sredstva. Dat ćemo maksimum da zatvorimo našu granicu i spriječimo novi migrantski val prema teritoriju naše zemlje, a time i prema teritoriju Europske unije”, rekao je Čulev.

Deseci tisuća migranata nastoje ući u Grčku, kao članicu EU-a, nakon što je Turska rekla da ih neće više pokušavati zadržati na svojem teritoriju, kako je to bilo dogovoreno 2016. godine s EU-om, u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Izvor: Agencije