Milanović: Ne razmatra se slanje vojske na granicu

Jedan policajac je povrijedio migranta, a drugi ga nije spriječio, niti prijavio, navedeno je u objašnjenju
 (EPA)
Jedan policajac je povrijedio migranta, a drugi ga nije spriječio, niti prijavio, navedeno je u objašnjenju (EPA)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) nisu razmatrani slanje vojske na granicu ni zakonske izmjene koje bi vojsci dale drugačije ovlasti od onih koje su sada predviđene Ustavom.

“Zna se koje su zadaće vojske: ona štiti cjelovitost, neovisnost i suverenitet države. To su teške kategorije i migrantska kriza ih ne ugrožava”, rekao je on dan nakon sjednice VNS-a, na kojoj je razmatrana mogućnost pružanja potpore Hrvatske vojske policiji u slučaju nove migrantske krize.

U ovom trenutku vojska na granici nije aktualna, a to se vidi i u priopćenju nakon sastanka u kojemu o tomu nema ni riječi, istaknuo je Milanović, prenosi Hina.

Poručio je da se situacija promatra, uz nadu da neće doći do situacije u kojoj bi vojska trebala pomagati policiji, kao što je to učinila 2015., iako to možda nije bilo vidljivo.

Slovenska ‘opereta’ na granici

“Hrvatska vojska je 2015. godine, bez ikakvog zakonskog okvira, praktički radila ogroman posao”, ustvrdio je Milanović.

Na pozive Hrvatskih suverenista da se promijeni zakon i u slučaju krize dopuste vojsci nekakve drugačije ovlasti po uzoru na Sloveniju, Milanović kaže da je slovenska taktika odvraćanja “opereta”.

“U Sloveniji je to napravljeno tako da se vojnici granicom šetaju zajedno s policajcima; policajci su naoružani, a vojnici nisu. Ne želim hrvatske vojnike s rukama u džepovima na granici. Ne želimo ih ni s oružjem, za sada za to ne vidimo potrebe”, poručio je predsjednik Hrvatske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO