Britanski ambasador: Kosovo i Srbija trebaju nastaviti dijalog

Abbott: 'Obje strane moraju preduzeti radnje koje bi mogle dovesti do konačnog sporazuma' (Britanska ambasada u Prištini)
Abbott: 'Obje strane moraju preduzeti radnje koje bi mogle dovesti do konačnog sporazuma' (Britanska ambasada u Prištini)

Britanski ambasador na Kosovu Nicholas Abbott izjavio je da bi se Kosovo trebalo što prije vratiti dijalogu sa Srbijom, dok je prijedlog premijera Kosova Albina Kurtija za postepeno i uvjetno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ocijenio kao dobar korak.

U intervjuu za prištinsku Gazetu Express rekao je da je aktivnost Richarda Grenella, specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, pokazatelj da je SAD zainteresiran za napredak tog procesa, prenosi Tanjug.

Upitan kako ocjenjuje program nove Vlade Kosova i pristup Kurtija vanjskoj politici, posebno prema obnovi dijaloga sa Srbijom, Abbott je kazao da je riječ o ambicioznom programu.

‘Poštovati manjinske zajednice’

“Važno je da Kosovo ima ozbiljnu Vladu, da može nastaviti dijalog sa Srbijom, što je prilika da se postigne dugoročno rješenje, koje će imati široku podršku političkih stranaka i građana Kosova”, rekao je Abbott.

Na pitanje misli li da Vlada Kosova treba ukinuti stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine te treba li tu mjeru zamijeniti reciprocitetom, na čemu insistira Kurti, ambasador kaže da Velika Britanija podržava nastavak dijaloga Kosova i Srbije te djelomično ukidanje taksi, kao i da očekuje da takse budu potpuno ukinute.

“Podržavamo pregovarački proces i ohrabrujemo obje strane da ga nastave. Obje strane moraju stvoriti uvjete za obnovu dijaloga i preduzeti radnje koje bi mogle dovesti do konačnog sporazuma”, kazao je Abbott.

Govoreći o Briselskom sporazumu i zahtjevu Srbije za formiranje zajednice srpskih općina na Kosovu, Abbott kaže da je važno poštivati nezavisno i suvereno Kosovo, ali je dodao da u multietničkom društvu, kao što je Kosovo, treba poštivati i prava i slobode manjinskih zajednica.

Odluka na vlastima Srbije i Kosova

Britanski diplomat pozdravio je Grenellovu inicijativu za poboljšanje zračnog i željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, jer je to donijelo novu energiju šansama za bolje odnose dvije strane.

O ulozi SAD-a u tome Abbott kaže da je Amerika blizak partner Kosova i da su zainteresirani da vide kako će napredovati dijalog.

“Jasno je da je na vlastima Kosova i Srbije da odluče ko će biti uključen u taj proces”, kazao je Abbott.

Kad je riječ o ulozi Velike Britanije u dijalogu, smatra da taj proces treba nastaviti što prije i dodaje da je njegova zemlja spremna podržati sve koji rade na napretku dijaloga Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD neće traćiti svoju podršku ako rukovodstvo Kosova nastavi nanositi štetu svom narodu, rekao je Specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova.

06 Mar 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO