Dvoje zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini

Prvi slučaj korona virusa je zabilježen u bh. entitetu Republika Srpska (EPA)
Prvi slučaj korona virusa je zabilježen u bh. entitetu Republika Srpska (EPA)

Muškarac iz Banje Luke i njegovo dijete prvi su slučajevi oboljenja od korona virusa u Bosni i Hercegovini, potvrdio je na konferenciji za medije Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta Republika Srpska. Dodao je kako je riječ o čovjeku srednjovječne dobi koji je kao radnik boravio u Italiji i koji se prije mjesec dana vratio u Banju Luku.

Šeranić je potvrdio da je izvršeno testiranje 26 učenika i 12 nastavnika Osnovne škole “Branko Ćopić” u Banjoj Luci na korona virus i da su svi nalazi negativni, javlja novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Smiljanić je dodala da će učenici ostati u izolaciji u narednih 14 dana, jer tu školu pohađa učenik zaražen korona virusom, zbog čega je provedeno testiranje školskih drugara i nastavnika s kojima je bio u neposrednom kontaktu.

Ukupno su 42 osobe testirane nakon prvog potvrđenog slučaja, javila je novinarka Al Jazeere.

Zdravstveno stanje muškarca iz Banje Luke i njegovog sina, prvih zaraženih virusom korona, za sada je stabilno, a njihovo stanje se i dalje prati i nalaze se u banjalučkoj bolnici.

Supruga, odnosno majka oboljelih je također u kućnoj izolaciji, dodala je Smiljanić.

Tehnička pomoć

U petak se očekuje dolazak predstavnika tehničke pomoći Svjetske zdravstvene organizacije, izvijestila je novinarka Al Jazeere, a pomoć su ponudili i ambasador Kine u BiH, kao i ministar zdravlja Srbije.

Šeranić je ranije kazao da su ostvareni kontakti s porodicom oboljelog i da je potvrđena zaraza korona virusa kod djeteta. Ministar je naveo kako se zaraženi sam javio zdravstvenim službama, nema tegoba i osjeća se dobro.

Na konferenciji za medije rečeno je da je pacijent smješten na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, da je dobrog općeg stanja, te da je imao blagu temperaturu.

Istakao je da se pacijent osjeća dobro i da ovo nije ništa neočekivano jer dosta ljudi iz BiH radi u Italiji, ali i da se može očekivati još slučajeva. Pojasnio je i da su ostvareni kontakti sa školom koje dijete pohađa i pokušavaju se ostvariti kontakt sa svim osobama s kojim su oboljeli bili u kontaktu.

On je rekao da se i dijete osjeća dobro, a da supruga pacijenta nije pozitivna na korona virus.

Škola zatvorena do ponedjeljka

Osnovna škola “Branko Ćopić”, koja je danas zatvorena zbog korona virusa kod jednog učenika, neće raditi do ponedjeljka, a u objektu je izvršena dezinfekcija prostorija..

Vršitelj dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je ranije da će Institut danas vršiti testiranje djece koja idu u ovu školu.

“Nemamo potrebu za panikom, ali imamo potrebu za dodatnim oprezom”, kazao je Zeljković i dodao da oba pacijenta nemaju simptome, odnosno da je u pitanju blaga klinička slika.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je da stanovništvo ne treba da brine.

“UKC RS je spremno dočekao prvog pacijenta”, kazao je Đajić i dodao da je pripremljen karantin sa 50 kreveta na bivšoj Klinici za plućne bolesti.

Nastava ide nesmetano

Entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić je navela kako će se nastava u svim ostalim školama RS-a odvijati nesmetano, te naglasila da nema potrebe za širenjem panike

Ona je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, rekla kako će do kraja dana biti poznati rezultati preventivnog testiranja učenika koji pohađaju isto odjeljenje kao dijete kod kojeg je potvrđena zaraza korona virusom kao i nastavnog osoblja.

“Saosjećamo sa nemirom koji se unio u roditelje, ali nema razloga da se širi panika, jer riječ je o jednom utvrđenom slučaju, pa će se nastava izvoditi redovnim putem”, rekla je Trivić i dodala da su preduzete sve potrebne mjere.

Do sada su u entitetu RS 144 osobe, koје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm, bile pod zdravstvnim nadzorom.

Na području Federacije BiH do sada nije registriran niti jedan slučaj bolesti izazvan novim korona virusom (Covid-19), ali je zbog predostrožnosti trenutno na području ovog entiteta 259 osoba pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom, priopćeno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO