Srbija za ekonomiju daje 5,1 milijardu, a punoljetnima po 100 eura

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je ta zemlja pripremila sveobuhvatan program ekonomskih mjera za smanjivanje negativnih efekata uzrokovanih pandemijom korona virusa i podršku privredi Srbije za očuvanje zaposlenosti, a vrijedan je 5,1 milijardu eura.

Također je rekao da je paket mjera pažljivo pripremljen i da su sagledane sve moguće posljedice ove krize po ekonomiju, kao i iskustva drugih zemalja, piše Tanjug.

“Ovo je sveobuhvatni paket mera koji je usmeren na očuvanje nivoa zaposlenosti i predstavlja borbu za svako radno mesto i pomoć onim preduzećima koja su i najviše pogođena ovom krizom, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru”, naglasio je.

Dalje je rekao da se program neće primjenjivati na preduzeća koja su od početka vanrednog stanja smanjila broj radnika za više od deset posto.

“Više puta smo apelovali i molili privrednike da ne otpuštaju svoje zaposlene”, rekao je Mali.

Također, jedan set mjera odnosi se na uplatu direktne pomoći u vrijednosti 100 eura svakom punoljetnom građaninu Srbije.

Bez sniženja plaća u javnom sektoru

Dodao je da će najavljeni program biti finansiran na tri načina: “Iz rezervi budžeta, kojih ima dovoljno, iz budžetskih aproprijacija, kao i na tržistu domaćeg i međunarodnog kapitala”.

U javnom sektoru nema sniženja plaća ni otpuštanja, a ni sniženja penzija, jer ima dovoljno novca u budžetu, naveo je ministar finansija Srbije.

Rekao je da će se vlada truditi da poštuje sve obaveze koje ima prema privatnom sektoru te da će se posebna grupa u Vladi baviti korporativnim obaveznicima za velika preduzeća koja mogu računati na taj vid podrške kako bi osigurala ne samo likvidnost nego i novi kapital.

Najavio je i da se razmišlja da se pomogne posebno najugroženijim sektorima, kao što su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, povrtlarstvo i drugi.

Odgađanje plaćanja poreza

Program ekonomskih mjera obuhvata i odgađanje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor tokom trajanja vanrednog stanja.

Također je predviđena direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju, kao i direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru – uplata pomoći u visini 50 posto neto minimalne zarade (za vrijeme trajanja vanrednog stanja) za zaposlene kojima je rješenjem utvrđen prestanak rada.

Ograničena je visina cijena i marži osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme te visina maloprodajnih cijena zaštitnih sredstava kako bi bili spriječeni poremećaji na tržištu i omogućilo redovno opskrbljivanje građana osnovnim životnim namirnicama i zaštitnom opremom i sredstvima.

Iz istih razloga izvoz osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo privremeno je zabranjen.

Vučić se ne osjeća dobro

Mjere je trebao predstaviti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je Mali rekao da se on ne osjeća dobro.

Najavio je da će se predsjednik Srbije obratiti javnosti u sljedećih 48 sati.

“Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi. Izvinjavam se u njegovo ime. Ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti”, rekao je Mali u Palati Srbija.

Izvor: Agencije