Ko ne poštuje propisane mjere slijedi mu prinudna izolacija

Donesene su nove odluke s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusom na području Federacije BiH (Anadolija)

Svaka osoba koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme perioda za koji je ta mjera određena bit će stavljena u prinudnu izolaciju.

Takvu odluku na vanrednoj sjednici u Sarajevu donio je Federalni štab Civilne zaštite.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusom na području Federacije BiH na toj sjednici analizirane su dosad donesene mjere, razmatrane buduće i donesena nova naredba za prinudnu izolaciju, navela je Anadolija.

Osiguranje objekata i uvjeta

Naredbom se zadužuju kantonalni štabovi Civilne zaštite da, u saradnji s kantonalnim kriznim štabovima ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, kantonalnim upravama policije, kantonalnim inspekcijskim organima, osiguraju objekte i uvjete za prinudnu izolaciju s potrebnim sanitarnim, zdravstvenim i drugim uvjetima boravka osoba kojima je određena mjera izolacije.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju jest tri dana od dana donošenja naredbe.

Izvor: Agencije


Povezane

Uvođenje policijskog časa razmatra i Federacija BiH. U tom entitetu na snazi su nove, pooštrene mjere kojima je zabranjeno kretanje maloljetnima i starijima od 65 godina. Više detalja donosi novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Published On 21 Mar 2020

U Bosni i Hercegovini do danas je registrovana 131 osoba zaraženih korona virusom. Najviše zaraženih je na području Republike Srpske, 90 osoba. Više od 13.000 ljudi u tom entitetu je pod zdravstvenim nadzorom, a policija je zbog nepoštivanja policijskog sata sankcionisala 56 građana. Na području Federacije testirano je više od 300 osoba, najmanje 8.000 je […]

Published On 23 Mar 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO